Chúďa dieťa. Situácie, ktoré spôsobia, že materské mlieko v prsníku skysne

TA3/bd
8.10.2021 09:00

Ak ste dojčiaca matka, určite vás už niektorí dobroprajní ľudia varovali, aby ste sa vyhýbali niektorým jedlám, napríklad koreniu a kyslým prísadám, ako je paradajková omáčka alebo citrusy. Obávali sa, že vám tieto potraviny zvýšia obsah kyseliny v materskom mlieku.

Chúďa dieťa. Situácie, ktoré spôsobia, že materské mlieko v prsníku skysne
FreePik

Materské mlieko a strava

Materské mlieko sa skladá zo základných skupín živín ako sú tuky, bielkoviny a uhľohydráty, ako aj z hormónov, enzýmov a posilňovačov imunitného systému, ako sú biele krvinky. Všetky z týchto zložiek konzumujete prostredníctvom potravín. Má preto strava priamy vplyv na zloženie materského mlieka? 

V skutočnosti je zloženie vášho mlieka ovplyvnené tým, čo máte v obehovom systéme. Mlieko sa tvorí z krvi v lalôčikoch vašich prsníkov. Táto krv absorbuje spracované živiny z tráviaceho traktu, takže vaše dieťa môže byť citlivé na alergény alebo vedľajšie produkty strávenej potravy vo vašom krvnom obehu.

dieťa FreePik

Úroveň pH krvi

Stupnica pH meria relatívnu kyslosť. Táto stupnica sa pohybuje od 0 do 14. V strede je 7 považovaná za neutrálnu. To je napr. hladina pH čistej vody. Materiál s pH 0 je silne kyslý, zatiaľ čo pH 14 je silne zásadité. Pretože je voda najrozšírenejšou zložkou v ľudskej krvi, má tiež väčšinou neutrálnu hodnotu pH medzi 7,35 a 7,45. 

Akonáhle vám krv začne „kysnúť“ (pH pod 7), je narušená funkcia hemoglobínu a pre obehový systém je ťažšie transportovať čerstvý kyslík do tkanív vášho tela. Pretože je zloženie vášho mlieka určené zložením krvi, aby bolo vaše mlieko kyslejšie, musí byť kyslejšia aj vaša krv.

dojcenie FreePik

Ako sa stáva krv kyslou

Stravou nie je možné zmeniť vašu krv z prirodzenej hladiny pH 7,35 na 7,45 na kyslejšie alebo zásaditejšie zloženie. V skutočnosti má vaše telo tri vrstvy pufrovacích systémov, ktoré pomáhajú krvi udržiavať hladinu pH. Časom však konzumácia kyslých jedál a nápojov ohrozuje tieto systémy regulácie. Výsledkom sú zvýšené hladiny kyslosti v krvi, čo zase môže viesť ku kyslejšiemu materskému mlieku.

mlieko FreePik

Účinok kyseliny mliečnej

Aj intenzívna fyzická aktivita môže mať vplyv na materské mlieko. Ak ste mladá a zdravá žena s dobre vyváženou stravou, je nepravdepodobné, že by systém regulácie vášho pH nefungoval správne. Existujú však aj iné spôsoby ako môže materské mlieko zmeniť chuť. Najbežnejší je dôsledkom intenzívnej fyzickej aktivity. 

Keď svaly namáhate na maximum, rozpadnú sa a vedľajším produktom rozpadu svalového tkaniva je kyselina mliečna. Kyselina mliečna sa vstrebáva do krvného obehu a nakoniec sa odstráni z vášho tela. Podľa pozorovaní, ženy, ktoré cvičili pred kŕmením detí materským mliekom, mali väčšiu pravdepodobnosť, že ich deti mlieko odmietnu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok