Východ USA zasiahla ďalšia búrka, zrušili stovky letov

TASR
8.11.2012 09:36

Nová búrka, ktorá v stredu zasiahla severovýchodné pobrežie USA, spomalila obnovu infraštruktúry po ničivej superbúrke Sandy, keď odpojila ďalších 60.000 domácností a firiem od zdroja elektrickej energie.

Východ USA zasiahla ďalšia búrka, zrušili stovky letov
SITA

Búrka je slabšia ako Sandy

Búrku, ktorá je napokon slabšia oproti predpovediam meteorológov, sprevádzal silný vietor, vlny a sneh. Obmedzená bola autobusová a vlaková doprava, pričom vlak z newyorského ostrova Long Island nepremával v noci nadnes vôbec. Všetky miestne letiská zaznamenali početné rušenie letov.

Bilancia obetí superbúrky Sandy, ktorá zasiahla najobývanejšiu oblasť USA i susednú Kanadu minulý týždeň, sa v stredu zvýšila na 121 mŕtvych. V pobrežnej oblasti od New Yorku po Južnú Karolínu zostáva bez prúdu približne 700.000 odberateľov, ktorí musia čeliť nízkym teplotám pri bode mrazu.

Ďalší Američania bez elektriny

Newyorská radnica distribuovala ohrievače a deky pre obyvateľov, ktorí ostali bez elektriny alebo zdroja tepelnej energie, pričom pre nich zabezpečili provizórne ubytovanie. Starosta New Yorku Michael Bloomberg nariadil polícii, aby prostredníctvom reproduktorov varovala obyvateľov, aby sa pripravili na evakuáciu.

Evakuovali väčšinu obyvateľov v bezprostrednej blízkosti pobrežia, kde očakávali vlny zvýšené o približne 60 centimetrov oproti bežnému stavu. Mnohí sa napriek tomu rozhodli zostať doma kvôli obavám, že budú ich prázdne príbytky vyplienené.

Prišiel aj sneh

Najnovšiu búrku sprevádzal vietor s rýchlosťou do 97 kilometrov za hodinu, pričom vo New Yorku priniesla so sebou aj snehové zrážky v úhrne 8-13 centimetrov. Severne od metropoly východného pobrežia malo spadnúť ešte dvakrát toľko snehu.

Ťažký mokrý sneh spomaľuje práce na obnovení dodávok elektrickej energie. "Sledujem, že sa uberáme cestou späť, ľudia, ktorí už mali elektrinu, ju opäť stratili," povedal guvernér štátu New Jersey Chris Christie, citovaný agentúrou Reuters.

Americký prezident Barack Obama bol v telefonickom spojení s guvernérmi štátov New Jersey a New York, s ktorými diskutoval najmä o nedostatku paliva a riešení situácie tisícov obyvateľov, ktorí zostali bez strechy nad hlavou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok