Putinovi klesá popularita, dôveruje mu najmenej ľudí za takmer desaťročie

TA3 TASR
7.10.2021 16:59

Dôvera voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa dostala na najnižšiu úroveň za takmer desaťročie, vyplýva z najnovšieho prieskumu verejnej mienky.

Moc má v rukách prezident, vládna strana ovláda aj parlament. Ako funguje Putinov systém?
TASR/AP

Podľa výsledkov prieskumu, ktoré 6. októbra zverejnila organizácia Levada-Centr, Putinovi dôveruje 53 percent respondentov, pričom v septembri 2017 to bolo 71 percent, informovala vo štvrtok stanica Slobodná Európa. Zmienená organizácia tvrdí, že ide o najnižšiu úroveň dôvery ruskému prezidentovi od októbra 2012, keď mu vyjadrilo dôveru 51 percent opýtaných.

Dôvera voči Putinovi prudko stúpla v roku 2015 - rok po tom, ako Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym. Podľa organizácie Levada-Centr mu vtedy dôverovalo takmer 80 percent obyvateľstva. Výsledky najnovšieho prieskumu tejto nezávislej spoločnosti odzrkadľujú aj zistenia štátnych úradov.

Popularita Putina utrpela následkom série neobľúbených opatrení vrátane rozsiahlej dôchodkovej reformy v roku 2019, ako aj stagnujúceho vývoja životnej úrovne – finančná situácia ruských domácností je najhoršia od roku 2012. Putinovo súčasné funkčné obdobie v úrade hlavy štátu sa skončí v roku 2024, ale prokremeľskí zákonodarcovia schválili úpravy ústavy, ktoré mu umožňujú zostať v prezidentskej funkcii, ak sa tak rozhodne.

Prieskum sa uskutočnil od 19. do 26. augusta v 137 obciach a mestách v 50 regiónoch Ruska formou  osobných rozhovorov s 1619 ľuďmi, ktorí mali najmenej 18 rokov.

Zatiaľ čo Putin zostáva v Rusku najobľúbenejším politikom, dôvera k zákonodarcom je taktiež na nízkej úrovni. Septembrové parlamentné voľby zabezpečili vládnucej strane Jednotné Rusko v Štátnej dume (dolnej komore parlamentu) napriek nepriaznivým prognózam ústavnú kvalifikovanú väčšinu. Voľby boli poznačené nevýraznou účasťou, obvineniami z podvodov a manipulácie s hlasmi, ako aj bezohľadnou predvolebnou kampaňou zameranou na elimináciu opozičných vyzývateľov. Úroveň dôvery voči politickým stranám sa takisto znížila z 19 percent v roku 2017 na súčasných 17 percent, uvádza Levada-Centr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok