Čínski komunisti volia vedenie, čaká ich generačná výmena

TA3, TASR
8.11.2012 09:43

V Pekingu sa dnes zišla čínska politická elita. Na 18-tom zjazde Komunistickej strany Číny rozhodnú straníci o svojom novom vedení. Do čela úradov prezidenta a premiéra sa tak dostanú nové tváre. O týchto výmenách sa vie už dlhšie, preto ide len o formálnu záležitosť.

Čínski komunisti volia vedenie, čaká ich generačná výmena
SITA

Nový prezident aj premiér

Osemnásty zjazd vládnucej strany potrvá jeden týždeň a predstavuje pozorne pripravený, avšak stále napätý proces generačného odovzdania moci. Ústredný výbor rozhodne o personálnom obsadení najvyšších straníckych postov, o členoch najvyššieho mocenského orgánu komunistickej strany - Stáleho výboru politbyra, ako aj o členoch Ústredného vojenského výboru.

Zjazd čínskych komunistov sa koná raz za päť rokov. Na tom tohtoročnom sa očakáva rozsiahla generačná výmena vo vedení. Päťdesiatdeväťročný viceprezident Si Ťin-pching by si na zjazde podľa očakávania mal prevziať riadenie štátu i strany po 69-ročnom prezidentovi Chu Ťin-tchaovi.

Vo funkcii premiéra bude miesto úradujúceho Wen Ťia-paa doterajší vicepremiér Li Kche-čchiang. Kongres v Paláci ľudu v Pekingu je verejným zhromaždením 2268 delegátov z 82-miliónovej strany, píše AP.

Prezident: Nebudeme nasledovať západný model

Čína bude pokračovať v postupnej reforme svojho politického systému, ktorý je súčasťou programu "socialistickej modernizácie", avšak nebude nasledovať "západný" politický model. V otváracom prejave Komunistickej strany Číny v Pekingu to dnes povedal jej predseda a zároveň čínsky prezident Chu Ťin-tchao.
Strana by podľa neho "mala naplno rozvinúť socialistický politický systém" a poučiť sa z politických a kultúrnych úspechov iných národov.
"Nikdy však nebude kopírovať model západných politických systémov," zopakoval Chu myšlienku, ktorú počas svojho desaťročného pôsobenia vo funkcii prezidenta vyslovil už viackrát.
"Sociálne nepokoje spôsobené 'šokovou terapiou' Ruska, 'radikálnou reformou' Latinskej Ameriky alebo kopírovaním amerického politického systému istými africkými krajinami sú dôkazom toho, že otrocké napodobňovanie západnej demokracie vedie k politickému rozvratu," uviedli oficiálne stranícke noviny Žen-min ž'-pao v predzjazdovom komentári.
Problémy s korupciou
Chu Ťin-tchao dnes takisto vyhlásil, že korupcia vo vládnej komunistickej strane sa musí prísne trestať bez ohľadu na to, aké postavenie či vplyv má daná osoba.
Strana už vylúčila vysoko postaveného regionálneho lídra Po Si-laja a obvinila ho zo zneužívania svojej funkcie, prijímania vysokých úplatkov a dopúšťania sa ďalších trestných činov, pripomína v tejto súvislosti agentúra DPA. Stalo sa tak v priebehu dramatického mocenského pádu, ktorý na práve prebiehajúcom XVIII. zjazde strany zatriasol jej vedením.
Zmena vo vedení strany podnietila požiadavky demokratických aktivistov i niektorých členov strany o širšie a rýchlejšie politické reformy, avšak prejav Chu Ťin-tchaa túto možnosť vyvrátil, komentuje DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok