Jedinú vakcínu proti malárii už môžu používať vo veľkom, schválila to WHO

TA3 TASR
6.10.2021 22:26

Svetová zdravotnícka organizácia odobrila v stredu na rozsiahle použitie jedinú schválenú očkovaciu látku proti malárii. Na túto chorobu ročne zomierajú státisíce ľudí, z ktorých väčšinu tvoria deti v Afrike.

who malária
TARS/AP (ilu)

Rozhodnutie WHO nasledovalo po vyhodnotení pilotného programu zavedeného od roku 2019 v Ghane, Keni a Malawi, kde boli podané viac ako dva milióny dávok tejto vakcíny s označením RTS,S známej aj pod názvom Mosquirix. Túto očkovaciu látku prvýkrát vyrobila farmaceutická spoločnosť GlaxoSmithKline v roku 1987.

Po zhodnotení údajov zo spomínanej trojice krajín WHO podľa slov svojho generálneho riaditeľa Tedrosa Adhanona Ghebreyesusa "odporučila rozsiahle použitie prvej vakcíny proti malárii na svete". WHO vo svojom vyhlásení ďalej uvádza, že odporúča rozsiahlu aplikáciu vakcíny u detí v subsaharskej Afrike i v ďalších oblastiach so stredným až vysokým rizikom šírenia malárie.

Podľa agentúry AFP existuje na svete proti vírusom a baktériám množstvo vakcín, no teraz je to vôbec prvýkrát, čo WHO odobrila na rozsiahle použitie vakcínu proti parazitovi v ľudskom tele. Vakcína totiž pôsobí proti malárii zapríčinenej parazitom Plasmodium falciparum.

Malária je infekčné ochorenie, ktorého pôvodcom sú jednobunkové parazity nazývané plasmodium. Infekciu prenášajú komáre rodu Anopheles, a to predovšetkým v tropických a subtropických oblastiach. Príznakmi malárie sú horúčka, bolesti hlavy a svalov či triaška. 

Malária je v Afrike oveľa smrteľnejšia ako ochorenie COVID-19. Podľa odhadu WHO jej v roku 2019 podľahlo 386 000 Afričanov, čo je výrazne viac než 212 000 potvrdených úmrtí, ktoré si za posledných 18 mesiacov vyžiadalo  ochorenie COVID-19. WHO uvádza, že 94 percent prípadov malárie a úmrtí súvisiacich s maláriou sa vyskytuje v Afrike.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok