NATO odobralo akreditáciu niekoľkým ruským diplomatom, dôvodom majú byť ruské tajné služby

TA3 TASR
6.10.2021 21:30

Severoatlantická aliancia sa v stredu rozhodla odobrať akreditáciu ôsmim členom Stálej misie Ruska pri NATO, pretože mali pracovať v utajení pre ruské tajné služby.

NATO vojaci zbrane 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Počet sa zníži o ďalších desať členov

"Môžeme potvrdiť, že sme odobrali akreditáciu ôsmim členom Stálej misie Ruska pri NATO, ktorí pôsobili ako nelegálni ruskí spravodajskí dôstojníci," uviedol predstaviteľ Aliancie, ktorý nechcel byť menovaný. NATO takisto znížilo počet akreditovaných pozícií, ktoré môže Rusko obsadiť vo svojom zastúpení pri Aliancii, z doterajších 20 na desať. Toto rozhodnutie nadobudne účinnosť koncom októbra. Informovali o tom agentúra AP a AFP. 

Rozhodnutie o znížení počtu diplomatov bolo podľa zdroja prijaté v reakcii na údajné nepriateľské aktivity Ruska. NATO je však stále otvorené pre zmysluplný dialóg. V roku 2018 vypovedala Aliancia v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok v britskom meste Salisbury sedem členov ruskej misie. 

Aj vtedy nasledovalo zníženie maximálnej veľkosti ruskej delegácie pri NATO z 30 na 20 ľudí. V roku 2018 vypovedala Aliancia v reakcii na útok nervovoparalytickou látkou zo skupiny novičok v britskom meste Salisbury sedem členov ruskej misie. Aj vtedy nasledovalo zníženie maximálnej veľkosti ruskej delegácie pri NATO z 30 na 20 ľudí.

Rusko stále odmieta obvinenia

Pri útoku v Salisbury boli v marci 2018 otrávení bývalý dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija. Obaja otravu prežili. Britskí vyšetrovatelia označili za podozrivých dvoch občanov Ruskej federácie. Rusko akúkoľvek zodpovednosť za tento útok odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok