Valáškov návrh o životných partnerstvách poslanci po vypätej diskusii odmietli

TA3 TASR
6.10.2021 18:18

Životné partnerstvá sa v zákone definovať nebudú. Plénum Národnej rady Slovenskej republiky v stredu odmietlo návrh nezaradeného poslanca Tomáša Valáška, ktorý chcel takéto partnerstvá definovať tak, aby boli prístupné pre všetky páry bez ohľadu na pohlavie osôb.

Národná rada Parlament NRSR 1140 px (SITA/Peter Maďar)
SITA/Peter Maďar

Väčšina poslancov bola proti

Zo 113 prítomných poslancov návrh podporili len siedmi, proti bolo 67 poslancov a 37 sa zdržali. Zákon podporili aj koaliční poslanci Tomáš Šudík, Peter Osuský a Jana Bittó Cigániková, ale aj nezaradení poslanci Juraj Šeliga, Miroslav Kollár a autor návrhu. Proti boli koaliční poslanci Sebastián Kozarec a Radovan Marcinčin, rovnako opoziční Richard Takáč, Boris Susko a Jana Vaľová, poslanci klubu ĽSNS aj viacerí nezaradení.  

Rovnaké povinnosti, bez právneho uznania

"Cieľom navrhovanej právnej úpravy je dať všetkým párom na Slovensku, ktoré nechcú alebo nemôžu uzavrieť manželstvo, možnosť právneho uznania ich zväzku, a tým dosiahnuť zlepšenie životnej a právnej situácie a postavenia v spoločnosti ich samých a ich detí," uviedol Valášek v dôvodovej správe k predloženému návrhu. 

Argumentoval tým, že mnohé páry rovnakého pohlavia, ale aj tie, ktoré nechcú žiť v manželstve, sa delia o rovnaké povinnosti ako zosobášené páry, no bez právneho uznania štátom nedostávajú pre svoje rodiny ochranu ako zosobášené páry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok