Ľudia zo Spolupatričnosti majú veľké egá, podľa Bugára bude ťažké Alianciu udržať pokope

TA3
7.10.2021 07:00

Národnostná strana Aliancia má za sebou zakladajúci snem a hovorí, že chce spolupracovať s maďarskou vládou. Projekt spojenia strán SMK, Mosta-Híd a Spolupatričnosti sa nerodil ľahko a ideálne nemusí byť ani jeho fungovanie do budúcnosti. Toto účelové spojenectvo však môže splniť svoj cieľ a vo voľbách dosiahnuť päťpercentnú hranicu potrebnú pre vstup do parlamentu.

Béla Bugár 1140 px (SITA/Peter Rusko)
SITA/Peter Rusko

Forró bude mať ťažkú úlohu

Otázniky o dlhodobej stabilite Aliancie vyvoláva fakt, že doterajšie samostatné ministrany pokračujú v rámci Aliancie ako samostatné platformy. O tom, aké šance má nový politický subjekt, kde sú jeho silné a slabé stránky, ale aj o aktuálnych slovensko-maďarských vzťahoch sme sa v relácii Tak takto?! rozprávali s bývalým politikom Bélom Bugárom.

Bývalý líder niekdajšej koaličnej strany Most-Híd predpokladá, že súčasný predseda Aliance Krisztián Forró bude mať veľmi ťažkú úlohu. "Otázne je, či to zvládne," vyjadril sa. Spresnil, že SMK roky šírila nenávisť voči strane Most-Híd a jednou z úloh predsedu bude túto nenávisť eliminovať. 

Bugár si myslí, že ľahké to nebude ani s treťou platformou, ktorú tvorí Spolupatričnosť. "Sú to ľudia, z ktorých väčšina odišla z SMK, majú veľké egá, zatiaľ nič nepoložili na stôl nič, čo by sme mohli vyhodnotiť a zároveň žijú, dá sa povedať, podnikajú z maďarských peňazí," zhrnul Bugár.

Myšlienka autonómie

To, že Aliancia chce spolupracovať s maďarskou vládou, je podľa Bugára v poriadku. Zdôraznil však, že zoskupenie musí spolupracovať najmä na Slovensku s tunajšou existujúcou politickou reprezentáciou.

Objaví sa v prípade úspechu Aliancie opäť aj myšlienka autonómie? Bývalý politik sa nazdáva, že ak Aliancia túto tému vytiahne, aby zaujala "bojovnejších Maďarov", musí počítať s tým, že nebude súčasťou prípadnej budúcej vlády po budúcich parlamentných voľbách.

Bugár však v súvislosti s autonómiou zdôraznil, že diskutovať sa dá o všetkom. Pri rokovaní je podľa neho dôležité, aby sa chceli dohodnúť obe strany. "Sú rôzne formy autonómie a je dôležité si uvedomiť, že všetko sa musí udiať v rámci Slovenskej republiky, do toho nikto nič nemôže kecať," povedal Bugár s tým, že dohoda je na zástupcoch menšiny aj predstaviteľoch väčšiny.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok