Česko schválilo možnosť zobrať za neplatenie alimentov vodičák

TASR
7.11.2012 20:07

Poslanci dolnej komory českého parlamentu dnes po schválení daňového balíčka prehlasovali veto prezidenta Václava Klausa a väčšinou 103 hlasov schválili novelu trestného zákonníka, ktorá umožní potrestať neplatičov alimentov odobratím vodičských preukazov namiesto trestu odňatia slobody. Informovali o tom české médiá.

Česko schválilo možnosť zobrať za neplatenie alimentov vodičák
SITA

Novela by mala odbremeniť prepchatosť českých väzníc, pretože súdy budú môcť na návrh riaditeľov väzníc rozhodnúť o prepustení jednotlivých odsúdených ešte pred odpykaním si polovice právoplatného trestu. Podľa serveru iDNES.cz novela predpokladá, že by išlo o ľudí odsúdených za prečiny.

Umožní tiež uloženie domáceho väzenia či verejnoprospešných prác človeku, ktorý neuhradí uložený finančný trest.

Novelizovaný trestný zákonník umožní aj tvrdšie postihy výtržníkov na športových akciách. Návštevníkovi akcie, ktorý by mal zakrytú tvár alebo inak znemožňoval svoju identifikáciu, hrozí pokuta do 10.000 Kč. Páchateľovi, ktorý naruší organizovanú športovú či inú hromadnú akciu, hrozí podľa iDNES.cz až dvojročný trest väzenia.


Prezident Klaus novelu trestného zákonníka v septembri vetoval s tým, že "nerozumie, akú súvislosť má riadenie motorových vozidiel s neplatením alimentov. Naopak sa domnievam, že znemožnenie používania motorových vozidiel môže sťažiť zárobkové možnosti a teda aj schopnosť platiť výživné," argumentoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok