Bývanie v Bratislave ďalej zdražuje, zároveň klesá aj ponuka

TA3 TASR
6.10.2021 11:04

Bratislavské nehnuteľnosti v 3. kvartáli tohto roka medziročne zdraželi o 16 %. Oproti 2. kvartálu klesla ponuka voľných nových bytov o 17 %, medziročne o 17,8 %. Začal sa však spomaľovať aj záujem. Predalo sa výrazne menej bytov než v predošlom kvartáli. Vyplýva to z dát realitnej spoločnosti Lexxus.

sídlisko bývanie Karlova Ves Dlhé diely 1140 px (SITA/Tomáš Benedikovič)
SITA/Tomáš Benedikovič

Minimum novostavieb

Počas 3. kvartálu pribudlo na realitný trh v hlavnom meste 206 nových bytov v rámci developerských projektov, v celkových číslach (dokopy s existujúcou ponukou) však išlo o medzikvartálny pokles ponuky o 80 %.            

"Nedostatočná ponuka v rámci noviniek zapríčinila, že dopyt musel byť uspokojený z existujúcej ponuky. To malo za následok výraznejší pokles celkovej ponuky bytov a apartmánov v projektoch. Celková ponuka bytov v rámci novostavieb sa tak približuje k historicky najnižším číslam," okomentoval Peter Ondrovič zo spoločnosti s tým, že ponuka voľných nových bytov klesla o 17 %.

Realitná spoločnosť však eviduje aj spomalenie dopytu, predalo sa výrazne menej bytov než predtým. "Za výraznejším poklesom dopytu stoja menej atraktívne nehnuteľnosti v ponuke, ale aj približovanie sa jednotkových a predajných cien v periférnych oblastiach hlavného mesta k maximálne akceptovateľnej cenovej hranici," poznamenal Ondrovič. Vyčíslil, že v mesiacoch júl až september bolo zazmluvnených 563 bytov, čo je približne o 44 % menej ako počas 2. kvartálu. V medziročnom porovnaní zmenu takmer nebadať.

Najväčší záujem je o Bratislavu 2

Podľa dát spoločnosti bol najväčší záujem o byt v 2. Bratislavskom okrese (261 predaných bytov), naopak, najmenej v okrese Bratislava 1 (29 bytov). Na trhu je stále viac rozostavaných bytov ako tých, ktoré sú dokončené. Ich podiel predstavuje viac ako 96 %.

Nové bývanie je však opäť výrazne drahšie. "Ceny znovu preskočili pokrízové maximum. Medzikvartálne sa priemerná jednotková cena nových bytov zvýšila o 151 eur, respektíve o približne päť percent a dosiahla hodnotu 3181 eur za štvorcový meter bez dane z pridanej hodnoty. Pred rokom si klienti kupovali byty, ktoré boli lacnejšie o viac ako 16 %," poznamenala spoločnosť.

Ondrovič dodal, že takmer 40 % developerských projektov zvyšovalo počas 3. kvartálu cenníkové ceny. Najviac rástli ceny v okrese Bratislava 2 (o viac než sedem percent), najmenej v okrese Bratislava 4 (o 4,5 %). Ceny sa nemenili v okrese Bratislava 5.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok