Diabetici a kardiaci musia o covide vedieť oveľa viac. Iba takto budete v bezpečí

TA3/bd
6.10.2021 09:00

Pravdepodobne ste už počuli, že chronické zdravotné problémy môžu zvýšiť riziko komplikácií z ochorenia COVID-19. Čo to však skutočne znamená a čo presne môžete urobiť, aby ste zostali v bezpečí a zdraví.

Diabetici a kardiaci musia o covide vedieť oveľa viac. Iba takto budete v bezpečí
FreePik

Troma najčastejšími základnými zdravotnými problémami spojenými s vážnejšími komplikáciami COVID-19 sú kardiovaskulárne choroby, cukrovka a chronické ochorenie pľúc. Hospitalizácia u takto postihnutých pacientov bola šesťkrát vyššia a riziko smrti bolo 12 -krát vyššie u ľudí, ktorí mali tieto stavy.

Podľa štúdie Circulation Research z mája 2020 štyridsať percent úmrtí na COVID-19 súvisí s komplikáciami kardiovaskulárneho systému. A podľa štúdie z júna 2020 v časopise Journal of Diabetes Investigation je cukrovka spojená s dvojnásobným až trojnásobným nárastom nepriaznivých výsledkov. Údaje poukazujú na prepojenie týchto zdravotných stavov s vážnejšími dôsledkami spojenými s ochorením COVID-19. 

covid FreePik

Choroby ovplyvňujú váš imunitný systém

Chronické choroby boli vždy rizikovými faktormi infekcií a horších symptómov. Cukrovka je napríklad stav, ktorý postihuje viacero orgánov a systémov vo vašom tele vrátane vášho imunitného systému, čo môže prispieť k závažnejším príznakom COVID-19.

Slabá kontrola hladiny cukru v krvi, bežný príznak osôb s diagnostikovanou cukrovkou, negatívne ovplyvňuje funkciu vášho imunitného systému, zvyšuje zápal a telu sťažuje odstraňovanie vírusov z vášho systému.

Telo bojuje na viacerých frontoch

Ak máte už existujúce zdravotné problémy, môžete mať menšiu rezervu na to, aby ste sa mohli vysporiadať s iným vážnym ochorením. Bez už existujúcich podmienok by ste bojovali proti COVID-19 na jednom fronte. Ale ak máte srdcové ochorenie, ochorenie obličiek, už existujúce ochorenie pľúc, potom bojujete na troch alebo štyroch frontoch súčasne.

krvny tlak FreePik

Vysoký krvný tlak je problém

Mnoho komplikácií spojených s COVID-19 súvisí s krvnými cievami, obzvlášť s vysokým krvným tlakom. Vysoký krvný tlak je spojený s vyššou pravdepodobnosťou kôrnatenia tepien. Ak máte normálne tepny, ktoré dodávajú srdcu kyslík a živiny, vaše srdce to zvládne v pohode. Ale ak máte iný zdravotný stav, ako je vysoký krvný tlak, vaše srdce musí pumpovať ťažšie, aby zvýšilo produkciu a poslalo krv do tkanív. 

Inými slovami, váš kardiovaskulárny systém nemusí byť dostatočne odolný, aby reagoval na infekciu. A poškodenie výstelky ciev môže tiež viesť k hyperaktívnej reakcii imunitného systému známej ako cytokínová búrka a k problémom s mechanizmom zrážania krvi v tele, takže budete náchylnejší na krvné zrazeniny.

covid FreePik

Zostať zdravý a v bezpečí

Základom je dodržiavať osvedčené postupy, aby ste sa vyhli infekcii. Nepanikárte a nezabudnite pokračovať v liečbe svojho primárneho zdravotného stavu. Cukrovkári, monitorujte si hladiny cukru v krvi a dodržujte svoj liečebný plán. Kardiaci, sledujte si vysoký krvný tlak a nevynechávajte lieky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok