Ľudia protestovali proti chránenému vtáčiemu územiu

SITA
7.11.2012 17:07

Pred Úradom vlády SR dnes predpoludním protestovalo viac ako 50 občanov proti rozhodnutiu ministerstva životného prostredia, ktorým by na území bývalého vojenského obvodu Javorina malo vzniknúť chránené vtáčie územie.

Ľudia protestovali proti chránenému vtáčiemu územiu
SITA

Nespokojným občanom z Javoriny najviac prekáža, že ministerstvo tak rozhodlo na pozadí stále neukončených reštitúcií a bez akéhokoľvek pýtania sa obyvateľov - reštituentov na názor. Žiadajú urýchlené ukončenie reštitučného konania ešte pred vyhlásením chráneného územia.

Protest podporili ľudia z Družstva Ruskinovce, Urbárskeho spoločenstva obce Jakubany a občania obcí Uloža, Repaše, Brutovce, Šambron, Nová Ľubovňa a Ľubica. Podľa organizátorov sa problém týka niekoľkých stoviek ľudí. Prekáža im prístup štátu, v ktorom podľa predsedu urbárskeho spoločenstva Štefana Gulášiho jedna ruka nevie, čo robí druhá. "Tým, že chce niekto vyhlásiť chránené vtáčie územie, vytvára ďalšie krivdy, ktoré sa opakujú z 50-tych rokov," tvrdí Guláši. "Možno povedať, že to je svojvôľa. My ako vlastníci sme neboli vôbec oslovení," dodal Martin Pitoňák, ktorý predsedá Združeniu za obnovu obce Ruskinovce. Nespokojní občania tvrdia, že si preverili bežný prístup štátu v iných európskych krajinách. Všade inde je prvoradá dohoda s vlastníkmi a príslušné odškodnenie. Problémom je aj fakt, že reštituenti pozemky v Javorine stále fyzicky nevlastnia, majú len užívacie povolenie. "Majú vlastníctva, ale to je iba kus papiera," tvrdí Karol Galek, predseda družstva Ruskinovce.

S protestujúcimi sa stretol aj štátny tajomník ministerstva životného prostredia Ján Ilavský. Ministerstvo tvrdí, že si je problematiky vedomé a že ju zdedilo po minulej vláde. "Sme otvorení rokovaniu o podmienkach, ako túto situáciu riešiť," uviedol Ilavský. Podľa neho bolo úplným nezmyslom, že bývalá vláda prisľúbila v júli minulého roku Európskej komisii, že do konca roka 2011 zriadi chránené územie. Zhromaždených pozval na rokovanie na pôde ministerstva.

Organizátori protestu tvrdia, že platný dokument Národný zoznam CHVÚ v SR bol zostavený a schválený protizákonne. Chránené vtáčie územie má podľa organizátorov vzniknúť na základe odbornej štúdie, ktorá je z roku 2002. Súčasný stav vtákov v tejto časti Slovenska už vôbec neodráža, myslí si Galek. Štúdiu podrobili nespokojní občania hlbšej analýze a našli v nej 18 "veľmi závažných" chýb, ktoré sú podľa Galeka ľahko napadnuteľné. Ak by na základe pochybnej štúdie vzniklo chránené územie, Slovensko by sa nemuselo vyhnúť ani sankciám zo strany Európskej únie. Pri kontrole by sa podľa Galeka totiž prišlo na to, že mnohé z vtákov tu už nežijú alebo je ich počet nižší a Slovensko by tak mohlo čeliť obvineniam z ich neochránenia.

"Proti neukončeným reštitúciám, ktoré sa ťahajú už desať rokov, sme naposledy protestovali začiatkom roku 2010, odvtedy sa nič zásadné nezmenilo a jediné, čo sa stalo, bolo zrušenie vojenského obvodu," uvádza Galek. Vojenský obvod zrušil bývalý minister obrany Ľubomír Galko k 1. januáru 2011. Súčasný minister obrany Martin Glváč dnes podľa hovorkyne rezortu Martiny Ballekovej organizátorom prisľúbil stretnutie na 19. novembra. Protestujúci dnes plánujú ísť aj k budove parlamentu a pred ministerstvo životného prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok