Vznikne jamajská koalícia? Merkelovej nástupca rokuje so Zelenými a FDP

TA3 TASR
5.10.2021 16:45

Šéf nemeckej Kresťanskodemokratickej únie Armin Laschet vyjadril po prvých sondážnych rokovaniach so stranou Zelených, ktoré sa konali v utorok, záujem o pokračovanie vzájomných rozhovorov a tiež o vytvorenie tzv. jamajskej koalície so Zelenými a Slobodnou demokratickou stranou. Informovali o tom nemecké médiá.

Nemeckí sociálni demokrati, na základe exit pollov, zvíťazili vo voľbách do krajinského parlamentu
TASR/AP

Našli spoločnú reč

"Veríme, že takéto spojenie má široké zastúpenie v spoločnosti," povedal predseda CDU po rokovaniach so Zelenými s tým, že konzervatívna únia CDU/CSU je pripravená vytvoriť takúto trojkoalíciu, uvádza denník Die Welt.

Záujem o ďalšie dvojstranné rokovania so Zelenými vyjadril aj šéf Kresťanskosociálnej únie Markus Söder. Podľa jeho slov našli obe strany spoločnú reč v mnohých oblastiach, predovšetkým čo sa týka ochrany klímy. Naopak, rozdielne názory majú napríklad pri téme migrácie. Dodal, že pri dobrej vôli existuje veľká šanca "pokračovať v takomto dialógu".

Spolupredsedníčka Zelených Annalena Baerbocková charakterizovala rokovania so stranami únie ako "konštruktívne a vecné". Vyznačovali sa podľa jej slov "veľkou serióznosťou". Výrazne odlišné postoje vidí v spoločensko-politických otázkach, avšak zhoda panuje zase v iných sférach, akými sú napríklad digitalizácia či ekologická transformácia.

Zelení a FDP vyhodnotia postup

Podľa Roberta Habecka, taktiež spolupredsedu Zelených, sa v konzultáciách s CDU/CSU objavili spoločné i odlišné názory. Počas utorka a stredy sa preto uskutočnia v rámci strany interné porady s cieľom určiť ďalší postup. Dodal, že Zelení i FDP musia na grémiách strany vyhodnotiť doterajší priebeh sondážnych rokovaní.

V uplynulých dňoch sa konali viaceré dvojstranné rozhovory medzi potenciálnymi koaličnými partnermi. Lars Klingbeil, generálny tajomník Sociálnodemokratickej strany Nemecka, ktorá v septembrových voľbách do Spolkového snemu skončila na prvom mieste, sa vyslovil za to, aby sa po jednotlivých separátnych sondážnych rozhovoroch čoskoro začali i trojstranné rokovania so Zelenými a FDP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok