Pápež reaguje na desivé zistenia o zneužívaní detí. Ďakuje im za odvahu prehovoriť

TA3 TASR
5.10.2021 16:30

Pápež František vyjadril v utorok hlboký zármutok nad utrpením obetí pohlavného zneužívania, ktorého sa v priebehu desaťročí dopúšťali katolícki duchovní vo Francúzsku.

Pápež reagoval na správu francúzskej nezávislej komisie, ktorá odhalila tisíce takýchto prípadov zneužívania maloletých. Pápež podľa slov hovorcu  Mattea Bruniho na zverejnené "desivé" zistenia reagoval "s bolesťou". "Jeho myšlienky sa ako k prvým obracajú k obetiam - s hlbokým zármutkom nad ich zraneniami a s vďakou za ich odvahu prehovoriť," uviedol Bruni vo vyhlásení.

Dodal, že pápež myslí i "na cirkev vo Francúzsku, ktorá môže po uvedomení si tejto desivej reality nastúpiť na cestu k vykúpeniu". Pápež sa preto modlí za všetkých veriacich vo Francúzsku a predovšetkým za obete zneužívania, aby im Boh poskytol úľavu a útechu a spolu "so spravodlivosťou i zázrak zahojenia (rán)".

Vo Francúzsku zaznamenali v rokoch 1950 – 2020 približne 216.000 prípadov pohlavného zneužívania maloletých príslušníkmi katolíckeho duchovenstva. Veľkú väčšinu obetí tvorili chlapci. Ak sa k obetiam zneužívania za sedem desaťročí započítajú aj obete činov, ktorých sa dopustili laickí členovia cirkvi, ako sú učitelia v katolíckych školách, ich počet sa zvýši až na 330.000, vyplýva zo zistení nezávislej komisie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok