SIS sa stala trafikou, kam niektoré politické garnitúry posielajú ľudí za odmenu, tvrdí Cibula

TA3
6.10.2021 07:00

Pokusov reformovať Slovenskú informačnú službu bolo v histórii samostatného Slovenska niekoľko. Ambíciu zreformovať SIS má po turbulenciách v bezpečnostných zložkách aj takzvaná Hegerova komisia. Otázniky vyvoláva aj nápad, že treba zakúpiť kontroverzný odpočúvací systém Pegasus. O tom všetkom sme hovorili s bývalým riaditeľom rozviedky SIS Igorom Cibulom.

slovenská informačná služba, sis, 1140x
TASR/Michal Svítok

Diskutovať majú odborníci

Nejde o reformu, je to skôr pokus o určité vylepšenie, povedal Cibula o cieľoch Hegerovej komisie. Oceňuje, že by sa mal profil služby SIS obmedziť, ak ide o jej spravodajské aktivity. "To znamená, že nebude vyvíjať činnosť, ktorá patrí do kompetencie polície a ktorou sa polícia v minulosti zaoberala," vysvetlil bývalý šéf rozviedky.

Cibula sa domnieva, že ak majú odborníci - nie politici - názor, že by sme mali mať na Slovensku systém, ako je Pegasus, tak by sa o tom mala viesť diskusia v režime utajenej skutočnosti. "Pretože Pegassus je vlastne zbraň, a je to utajovaná zbraň na tajnom fronte spravodajských služieb a protivník nemá vedieť, že služba disponuje takouto zbraňou," povedal Cibula. 

Rozhodovanie o takomto systéme by podľa Cibulu malo prebiehať medzi kompetentnými ľuďmi. "Ale pokiaľ poznám niektoré mená z tej komisie, mnohí sú, dá sa povedať, laici. Tak ako som ja laikom v oblasti gynekológie alebo vážnej hudby," vyjadril sa.

Z polície do SIS

Podľa Cibulu je otázne, či má SIS ľudí, ktorí by dokázali obsluhovať systém ako Pegasus. Otázne je aj to, či by systém mala mať k dispozícii SIS, alebo kybernetické centrum obrany vojenského spravodajstva. Samotný Cibula k tejto inštitúcii cíti väčšiu dôveru než k SIS, keďže "nefiguruje v toľkých škandáloch ako Slovenská informačná služba".

V súčasnosti je v SIS "obrovské percento neproduktívneho ľudského potenciálu", kritizuje bývalý šéf rozviedky. Poukázal na to, že počet ľudí v operatíve, ktorí reálne získavajú informácie a pracujú s nimi, je podstatne nižší, ako počet ľudí v logistických útvaroch, ktorý označil za nadbytočný.

"Slovenská informačná služba sa stala pre niektoré politické garnitúry trafikou, kde sa umiestňujú ľudia za odmenu. Najhorší fakt je ten, že sa tam stále vo viac a viac množia ľudia, ktorí pochádzajú z polície," povedal Cibula s tým, že ľudia z polície sami o sebe nie sú zlou voľbou, problém je v tom, ak nemajú dostatočný vzťak k profesii v informačnej službe. "Potom tá služba degeneruje, a dostáva sa do takého vzťahu, v akom je teraz," zhodnotil.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok