Japonci prišli s inovatívnym riešením, ako sa brániť pred zatúlanými medveďmi

TA3 ČTK
8.10.2021 06:00

Môže rock’n’roll udržať ľudí v bezpečí pred útokmi medveďa? Japonská oblasť Iwata v to dúfa, a preto nechala pár skúsených rockerov nahrať skladbu, ktorá varuje obyvateľov pred hrozbou medvedích susedov.

Nedokončené: Japonská oblast Iwate zkouší nasadit do boje proti medvědům rock'n'roll
TASR/AP

Píše o tom spravodajský server The Guardian. Medvede sa bežne vyskytujú po celom Japonsku a pravidelne vyvolajú rozruch, ak sa niektorý z nich zatúla do mesta. Výnimkou nie sú ani útoky na človeka, ktoré sa môžu skončiť smrťou.

Do piesne zapracovali praktické rady

Nárast počtu medveďov, ktoré obyvatelia zahliadli potulovať sa vo vidieckych oblastiach na severe Japonska, prinútilo prefektúru Iwate vyskúšať si inovatívne riešenie - rockovú protimedvediu hymnu, ktorú budú hrať miestne strediská i obchodíky v okolí ciest.

"Myslíš, že medvieďatá sú roztomilé?" začína sa text piesne za sprievodu kvíliacich gitár a tepajúcich bubnov. "Zabudni na taký naivný spôsob myslenia! Nablízku toho mláďaťa je matka medvedica a tá na teba z ničoho nič zaútočí! Rev, rev, rev, rev, rev, rev - z ničoho nič na teba zaútočí!" spieva sa v piesni.

Pieseň napísali a nahrali miestni rockeri, ktorí po viac ako šiestich desaťročiach života majú dostatok skúseností tak s rock’n’rollom, ako aj s medveďmi. Vďaka tomu sa pokúsili do textu piesne zapracovať i praktické rady, čo robiť v prípade stretnutia s medveďom, napríklad: "Nikdy sa neotoč chrbtom a nesnaž sa utiecť!" alebo "Predstierať mŕtveho nefunguje!".

Cúvať a zostať tvárou k medveďovi

Šesťdesiatdeväťročný spevák Júzen Taguči novinárom povedal, že jemu samotnému tieto rady dobre poslúžili, keď sa raz stretol s medveďom v blízkosti poľa. "Je to dosť desivé, keď sa pred vami objaví medveď," dodal. "Chcete utiecť, ale moji prarodičia mi kedysi povedali, že ak by som sa niekedy stretol s medveďom, nikdy sa k nemu nemám otočiť chrbtom. Mám len pomaly cúvať a zostať tvárou k nemu," povedal.

Autorom textu je šesťdesiatjedenročný Kaoru Toudou, ktorý si pôvodne myslel, že z jeho piesne bude blues. Ale vďaka Tagučimu je z neho pravý rockový song. "Hovorí sa, že medvede sú plaché zvieratá. Tak si myslím, že ak by niektorý z nich tú skladbu počul, tak utečie," poznamenal Toudou. "Taká je sila rock’n’rollu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok