Afganistan bude opäť vydávať pasy. Ženské žiadosti budú vybavovať ženy

TA3 TASR
5.10.2021 14:07

Afganistan začne od utorka opäť vydávať svojim občanom cestovné pasy. Stane sa tak po tom, ako tento proces v uplynulých mesiacoch komplikoval veľký počet ľudí, ktorí sa z Afganistanu snažili odísť po tom, ako sa tam vlády zmocnilo hnutie Taliban.

Čína pomôže Afganistanu, do krajiny pošle milióny eur, jedlo i vakcíny
TASR/AP (ilu)

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestneho vysokopostaveného úradníka. Proces vydávania pasov sa spomalil ešte predtým, ako sa Taliban ujal moci a Afganistan opustili americké vojská. Afganské úrady chcú preto teraz začať vydávať žiadateľom doklady, ktoré majú byť identické s tými, ktoré vydávala predchádzajúca vláda.

Šéf pasového oddelenia v Kábule pre Reuters uviedol, že úrad plánuje každý deň vydať 5000 až 6000 pasov. Na pasovom oddelení sú zamestnané aj ženy, ktoré budú spracovávať žiadosti afganských žien o vydanie pasu.

Podľa hovorcu afganského ministerstva vnútra evidujú približne 25.000 kompletných žiadostí o vydanie pasu, za ktoré už bola uskutočnená platba. Ďalších takmer 100.000 žiadostí ešte nie je kompletných a čaká na vybavenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok