Vyšetrovacia misia OSN v správe o Líbyi: Všetky strany konfliktu páchali vojnové zločiny

TA3 TASR
4.10.2021 20:42

Všetky strany konfliktu v Líbyi porušovali medzinárodné humanitárne právo, pričom niektoré z nich spáchali vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti vrátane verbovania detských vojakov. Uvádza sa to v správe, ktorú v pondelok zverejnila nezávislá vyšetrovacia misia OSN.

Vyšetrovacia misia OSN v správe o Líbyi: Všetky strany konfliktu páchali vojnové zločiny
TASR/AP

O zverejnení správy informovala agentúra AFP. Obeťami týchto zločinov boli najmä migranti a väzni, približuje misia, ktorú poverila vyšetrovaním Rada OSN pre ľudské práva. Vyšetrovatelia sa zaoberali zločinmi spáchanými v tejto severoafrickej krajine od roku 2016.

Nášľapné míny zabili alebo zmrzačili v Líbyi za posledné roky množstvo ľudí. Migranti smerujúci do Európy sa tam často stávajú obeťami zneužívania zo strany obchodníkov s ľuďmi, ale aj zamestnancov migračných stredísk. Veľmi zlé sú aj podmienky v líbyjských väzniciach, kde nezriedka dochádza k mučeniu väzňov. Boli zaznamenané aj prípady zmiznutia alebo mimosúdne popravy verejne známych žien.

"Existujú oprávnené dôvody domnievať sa, že v Líbyi boli spáchané vojnové zločiny, zatiaľ čo násilie páchané vo väzniciach a voči migrantom možno považovať za zločiny proti ľudskosti," uvádza sa v správe.

Zoznam zodpovedných ešte nezverejnia 

Misia ďalej uviedla, že identifikovala skupiny a jednotlivcov, z Líbye aj zahraničia, ktoré môžu byť zodpovedné za tieto porušenia, zneužitia a zločiny. Tento zoznam však zatiaľ zostane utajený, kým ho nebudú môcť využiť príslušné orgány.

"Všetky strany konfliktu, vrátane iných štátov, zahraničných bojovníkov a žoldnierov, porušovali medzinárodné humanitárne právo... a niektoré z nich páchali aj vojnové zločiny," uviedol jeden z členov trojčlennej vyšetrovacej misie OSN.

Líbyjská justícia síce väčšinu prípadov spomenutých v správe vyšetruje, čelí však pri tom "mnohým prekážkam", domnievajú sa odborníci, ktorých OSN poverila vyšetrovaním vlani v auguste. Misia následne zhromaždila a preskúmala stovky dokumentov, urobila rozhovory s viac než 150 ľuďmi, pričom vyšetrovanie vykonávala v Líbyi, Tunisku a Taliansku.

Líbyu zachvátil chaos po povstaní podporenom Severoatlantickou alianciou v roku 2011, počas ktorého zvrhli a neskôr zabili dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího. Krajina sa v posledných rokoch rozdelila medzi súperiace vlády sídliace na východe a západe, ktoré podporovali rôzne ozbrojené skupiny a zahraničné vlády.

Začiatkom tohto roka sa moci na základe dohody súperiacich frakcií ovládajúcich východ a západ krajiny ujala moci nová vláda národnej jednoty, ktorá má doviesť Líbyu k parlamentným a prezidentským voľbám, ktoré sú vypísané na 24. decembra. Medzi oboma súperiacimi tábormi však medzičasom opäť vypukli spory, a tak nie je jasné, či sa voľby napokon v decembri uskutočnia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok