Španielsky najvyšší súd žiada zadržanie dvoch katalánských politikov v Taliansku

TA3 TASR
4.10.2021 15:44

Španielsky najvyšší súd požiadal v pondelok odvolaciu súdnu inštanciu v talianskom meste Sassari, aby zadržala bývalých katalánskych politikov Toniho Comína a Claru Ponsatíovú.

Uprostred bývalý katalánsky líder Carles Puigdemont a ministri jeho vlády, vľavo Toni Comín a vpravo Clara Ponsatíová
TASR/AP

Súd v meste Sassari na Sardínii v pondelok rozhoduje o vydaní bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta do Španielska.

Sudca španielskeho najvyššieho súdu Pablo Llarena v liste pre agentúru Európskej únie pre justičnú spoluprácu v trestných veciach Eurojust uviedol, že Comín a Ponsatíová nemajú imunitu a na Sardíniu vycestovali, aby sprevádzali Puigdemonta. Zatýkacie rozkazy voči obom politikom sú podľa najvyššieho súdu stále platné.

Rozhodnutie o ich zatknutí teraz spočíva na talianskych úradoch, píše El País. Na europoslancov Puigdemonta, Comína a Ponsatíovú je v Španielsku vydaný zatykač pre podnecovanie k vzbure, ktorého sa mali dopustiť počas neúspešného pokusu o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017. Zorganizovali referendum, ktoré však Madrid vyhlásil za protiústavné.

Puigdemonta, ktorý žil od roku 2017 v exile v Belgicku, zadržali 23. septembra v Taliansku na Sardínii a po svojom zadržaní strávil noc za mrežami. Nasledujúci deň sudkyňa nariadila jeho prepustenie s tým, že hoci jeho zadržanie nebolo protizákonné, neexistuje dôvod na obmedzenie slobody jeho pohybu.

V pondelok sa však dostavil na odvolací súd v meste Sassari na Sardínii, ktorý má rozhodnúť o jeho vydaní. Pred budovou súdu sa zhromaždilo približne 20 ľudí a niektorí výkrikmi žiadali pre katalánskeho expremiéra slobodu, približuje agentúra AFP. 

Európsky parlament Puigdemonta, Comína a Ponsatíovú v marci zbavil imunity, ktorou disponovali od roku 2019. Toto rozhodnutie následne potvrdil koncom júla i Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu, ktorý je súčasťou Súdneho dvora Európskej únie (ESD).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok