V Ghane sa zrútilo nákupné stredisko plné ľudí

TASR TA3
7.11.2012 15:06

Najmenej štyria ľudia dnes zahynuli a desiatky ďalších osôb zostali uviaznuté v troskách, keď sa zrútila päťposchodová budova s nákupným strediskom na rušnom predmestí metropoly Akkra v africkej Ghane. Uviedli to úrady a svedkovia.

V Ghane sa zrútilo nákupné stredisko plné ľudí
SITA

Prezident John Manama, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie v decembrových voľbách, skrátil kampaň, aby navštívil miesto nešťastia. Prisľúbil, že každý, kto je zodpovedný za túto tragédiu, "zaplatí daň". Ukázalo sa totiž, že stavba nebola riadne schválená mestskými úradmi.

Záchranári vytiahli do zotmenia z trosiek 42 živých ľudí, ako aj štyroch mŕtvych. Okolo miesta sa zhromaždili davy, ktoré sledovali prácu záchranárov.

Jeden zachránený šťastlivec zdvihol triumfálne do výšky zaťatú päsť, keď ho zdravotníci niesli na nosidlách k čakajúcej sanitke. Okolostojaci diváci pritom jasali.


Podľa predpokladov sa v troskách ešte nachádza približne desať ľudí. Úrady však uviedli, že všetci majú dobrú náladu a niektorí dokonca komunikovali so svojimi rodinami mobilným telefónom.


Záchranné práce pokračujú aj cez noc, uväzneným ľuďom podávajú vodu a kyslík cez medzery v sutinách.

Podľa odborníkov sa budova zrútila kvôli konštrukčným chybám.

Skupiny záchranárov používali najprv žeriavy pri pokusoch odstrániť sutiny z vrchu budovy, pričom boli obavy, že stroje prehrabávajúce trosky môžu zraniť uväznených živých ľudí.


K úmrtiam došlo v nákupnom centre Melcom na predmestí Akkry s názvom Achimota.


Päťposchodovú budovu otvorili vo februári a je súčasťou reťazca Melcom, ktorý vlastní syn indického prisťahovalca - magnát Bhagwan Khubchandani. Jeho zosnulý otec prišiel do Ghany, vtedajšieho Zlatého pobrežia, v roku 1929 vo veku 14 rokov a pracoval tam ako pomocník v obchode. Nákupné centrum predáva širokú škálu lacného, dovozového tovaru do domácnosti a spotrebiče, ktoré sú obľúbené u pracujúcej triedy Ghančanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok