Socha Georga Floyda znova čelí útoku

TASR
4.10.2021 10:31

Socha na počesť Afroameričana Georgea Floyda, ktorý sa minulý rok stal obeťou brutálneho policajného zákroku, umiestnená na newyorskom námestí Union Square, sa v nedeľu opätovne stala terčom vandalizmu.

Socha Georga Floyda znova čelí útoku
TASR/AP

Ako ukázal záznam z videokamery, dosiaľ neidentifikovaný muž sa k soche priblížil v nedeľu okolo 10.00 h miestneho času, pričom na ňu vylial farbu a následne z miesta utiekol. Na fotografiách zachytených miestnymi novinármi je vidieť na prednej strane diela biele fľaky.

Okolité sochy venované ľudskoprávnemu aktivistovi a neskoršiemu demokratickému kongresmanovi Johnovi Lewisovi a Afroameričanke Breonne Taylorovej, ktorú vlani zastrelil belošský policajt, poškodené podľa všetkého neboli.

Na sochu neútočili prvýkrát

Nešlo pritom o prvý prípad, keď dielo pripomínajúce osobnosť Georgea Floyda poškodili vandali. Stalo sa tak hneď niekoľko dní po tom, ako sochu 19. júna umiestnili a slávnostne odhalili v newyorskej štvrti Brooklyn v deň nového federálneho sviatku Juneteenth (Deň nezávislosti černochov). Sochu vtedy úmyselne poškodili čiernou farbou a označili logom organizácie belošských rasistov. Dielo následne vyčistili členovia skupiny, ktorí ju nainštalovali spoločne s miestnymi obyvateľmi. Potom ju presunuli na jej aktuálne miesto do štvrte Manhattan.

George Floyd zomrel vlani v máji po brutálnom policajnom zásahu v americkom meste Minneapolis v štáte Minnesota. Tento čin vyvolal masové protesty proti policajnej brutalite a rasizmu. Belošský bývalý policajt Derek Chauvin bol za smrtiaci zásah v júni odsúdený na 22 a pol roka odňatia slobody. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok