Bolesť pri pohybe vlasov neignorujte. Upnutý účes nie je jediný dôvod

TA3/bd
4.10.2021 09:05

Ak ste sa niekedy rozstrapatili, napr. po upnutom účese, určite vás prekvapilo, prečo vás bolia pri pohybe vlasy. Aj keď bolesť vlasov znie zvláštne, verte nám, je to skutočná vec.

Bolesť pri pohybe vlasov neignorujte. Upnutý účes nie je jediný dôvod
FreePik

Bolestivé vlasy pochádzajú z problémov s vašou pokožkou hlavy. Inými slovami, samotné vaše pramene nie sú bolestivé, ale bolesť spôsobuje koža okolo vašich vlasov, ktorá je bohatá na cievy, nervové zakončenia a olejové žľazy. Bolesť zažívame, keď náš mozog interpretuje signály uvoľňované našimi nervami. Existuje množstvo dôvodov, prečo vás pokožka hlavy môže bolieť, môžu byť za tým neurologické problémy alebo zápal pokožky. 

vlasy FreePik

Medzi najbežnejšie príčiny bolestivosti pokožky hlavy patria:

1. Lupiny

Lupiny sú stav charakterizovaný vyšším množstvom kvasiniek na pokožke hlavy. Toto hromadenie spôsobuje zápal, ktorý sa prejavuje začervenaním, šupinatosťou, svrbením a v závažnejších prípadoch aj bolesťou. Použite šampón na lupiny obsahujúci zinok, ktorý pomáha znižovať hladiny kvasiniek na pokožke hlavy a môže prispieť k zníženiu zápalu.

Majte však na pamäti, že šampónové ošetrenia vyžadujú dostatočný kontaktný čas s pokožkou hlavy, aby mali účinok. Votrite ho končekmi prstov do pokožky hlavy a nechajte ho pôsobiť, než ho opláchnete. Vlasy by ste mali šampónovať podľa ich typu. Ak máte mastnú pokožku hlavy, denné šampónovanie môže pomôcť zmierniť lupiny. Naopak, pre ľudí so suchými vlasmi a citlivou pokožkou hlavy môže byť lepšou možnosťou menej časté šampónovanie. 

Iné spôsoby, ako sa zbaviť lupín: 

  • Pracujte na zvládaní stresu. Stres môže vyvolať alebo zhoršiť lupiny
  • Jedzte výživu bohatú na živiny. Zinok, vitamíny B a niektoré druhy tukov môžu pomôcť predchádzať vzniku lupín
  • Strávte nejaký čas vonku. Slnečné svetlo môže pomôcť obmedziť alebo kontrolovať lupiny

umyvanie vlasov FreePik

2. Nahromadenie mastnoty

Vo vlasovej pokožke máme prirodzene vysokú koncentráciu olejových žliaz. Ak si vlasy neumývame pravidelne, tento olej sa môže hromadiť. Prebytočný olej vám nielenže spôsobí mastnú hlavu, môže tiež viesť k svrbeniu. Výsledkom je následné škriabanie, nepohodlie a následné zranenie pokožky hlavy pri pohybe vlasov. Predchádzajte tomuto stavu a zmierňujte nahromadenie mastnoty častejším umývaním vlasov. Ale opäť, dávajte si pozor na svoj typ vlasov. Nadmerné čistenie môže citlivú pokožku hlavy vysušiť a spôsobiť ešte viac lupín.

TIP: Obmedzte používanie stylingových produktov (obzvlášť suchých šampónov), ktoré sa môžu hromadiť na vlasoch a pokožke hlavy a spôsobiť, že budú mastnejšie.

vlasy FreePik

3. Folikulitída

Ďalší potenciálny dôvod, prečo vás bolia vlasy pri pohybe je folikulitída. Je to stav, keď baktérie napádajú vlasové folikuly, čo vedie ku hnisavým pupákom. Dôvodom sú ochorenia súvisiace s pokožkou, vírusy, plesne a dokonca podráždené zarastené vlasy. Ak sa u vás vyvíja folikulitída, navštívte dermatológa, aby vám predpísal antibiotickú liečbu.

Tip: Na zmiernenie symptómov môžu pomôcť aj domáce prostriedky, ako sú teplé obklady a krémy proti svrbeniu.  

vlasy FreePik

4. Ekzém

Aj keď sa ekzém zvyčajne vyskytuje na rukách, krku, lakťoch, členkoch, kolenách, chodidlách a okolo očí, táto neúprosná vyrážka vám môže vyraziť aj na temene a spôsobiť bolesť. Ekzém je stav, keď kožná bariéra nefunguje tak, ako by mala a spôsobuje praskliny vo vonkajšej vrstve kože. To vedie k strate hydratácie a objaveniu zápalu, čo má za následok svrbenie a bolesť.

Ekzém sa lieči vo vlnách. Najprv chceme zvlhčiť pokožku a opraviť kožnú bariéru. Na tento účel môžu byť užitočné hydratačné oleje na pokožku hlavy. Kratšie sprchovanie (10 až 15 minút) s teplou, nie horúcou vodou, môžu znížiť šance na ďalšie vysušenie pokožky hlavy. Používanie jemných šampónov, ktoré vašu pokožku hlavy nezbavia prírodných olejov, môže tiež pomôcť zachovať vlhkosť. Druhá polovica liečby znižuje zápal.

Vyhnite sa spúšťačom ekzému, ktoré môžu zahŕňať:

  • Pot
  • Stres
  • Mydlá alebo pracie prostriedky
  • Prach alebo peľ
  • Niektoré potraviny ako vajcia, mlieko, sója a pšenica 

vlasy FreePik

5. Nosenie upnutých účesov

Ako vedľajší efekt vášho vysokého chvosta vás môžu bolieť vlasy. Pevné stiahnutie vlasov dozadu môže vyvinúť tlak na samotné vlasové folikuly, čo povedie k zápalu. Nielenže sa oobjaví bolesť, niektoré účesy môžu viesť k trvalému poškodeniu folikulov a špecifickej forme vypadávania vlasov známej ako trakčná alopécia, kde sa u ľudí vyvinie rednutie pozdĺž frontálnej línie vlasov. Ak je to možné, uvoľnite si vlasy čo najčastejšie. Škody, ktoré na vlasoch spáchate sa nedajú opraviť. Preto odporúčame čo najčastejšie rozpustené účesy, aby ste si udržali zdravie svojich vlasov.

6. Alodýnia

Bolestivá pokožka hlavy môže byť aj výsledkom jedného typu nervovej bolesti, ktorá spôsobuje, že sú ľudia mimoriadne citliví na dotyk. Pri alodýnii môžu byť aktivity, ktoré sú pre väčšinu bezbolestné - napríklad česanie vlasov, nosenie voľného chvosta alebo umývanie vlasov - neznesiteľne nepríjemné. Táto nepríjemná neuropatická bolesť je často vedľajším účinkom iného zdravotného stavu ako je cukrovka, pásový opar, fibromyalgia a migrény.

Témy: Pokožka lupina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok