Sulík to s Matovičom už na vládu nevidí, odmietol i spoluprácu s Pellegriniho Hlasom

TA3 TASR
3.10.2021 12:39

S Matovičom v budúcej vláde sedieť nebude, partnera skôr vidí v Progresívnom Slovensku. V relácii V politike to uviedol predseda SaS Richard Sulík. Povedal tiež, že pre vyššie ceny plynu hladom neumrieme. Košom dal aj strane Hlas. S Petrom Pellegrinim sa však zhodli, že DPH na energie by mohla byť dočasne nižšia.

Sulík víta, že prezidentka vstúpila do koalično-opozičných procesov a parlamentnej politiky osobnými stretnutiami s premiérom, predsedom parlamentu a predsedami Hlasu a Smeru. Na margo politickej kultúry na Slovensku uviedol, že Igora Matoviča už prestal verejne komentovať. To, že existuje pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát, Sulík považuje za správne.

Čaputová podľa Pellegriniho nastavila vo svojej správe o stave republiky kritický obraz aj koalícii. Myslí si, že jej prejav v parlamentne mohol byť razantnejší a menej diplomatický. Romana Mikulca označil za najneschopnejšieho ministra vnútra, ktorého je potrebné vymeniť. 

Blahu označil za parlamentného šaša

Sulík poukázal v relácii na to, že súčasná vláda, hoci robí chyby je "morálne o svetelné roky" pred tými, ktorí vládli v predošlom volebnom období. Funkciu policajného prezidenta by sme mali spolitizovať a minister vnútra by si mal svojich podriadených vyberať sám.

V referende by malo byť dovolené skrátiť volebné obdobie, myslí si Sulík. V strane SaS však na to zatiaľ nemajú jednotný názor. Myslí si, že súčasná koalícia dovládne do konca volebného obdobia. "Dnes je SaS najviac stabiluzujúci prvok vo vládnej koalícii," vyhlásil. Pripomenul, že za opozičné návrhy hlasovať nebudú. Ak by s návrhom prišiel Smer-SD, hlasovaním by porušili koaličnú dohodu. 

Protesty nedonútia žiadnu vládu odísť ani vyhlásiť referendum, uviedol predseda Hlasu-SD, podľa ktorého je potrebné sa sústrediť na zmenu ústavy. Ako potvrdil, naďalej platí, že strana chce odvolávať celú vládu. Sulík povedal, že SaS vládu podrží. Ak bude vládu odvolávať Ľuboš Blaha, podľa Sulíka to bude groteska. Blahu označil za parlamentného šaša.

Zriadiť by mohli špeciálne znížené tarify

"Spoluprácu s Hlasom si naozaj neviem predstaviť," povedal Sulík. Pellegrini uviedol, že jediná strana, ktorú vylúčil z akejkoľvek povolebnej spolupráce je Kotlebovci - ĽSNS. Pre SaS je prirodzeným partnerom OĽANO, no Sulík v relácii vyhlásil, že v budúcej vláde s Igorom Matovičom sedieť nebude. Sulík si ako partnera vie predstaviť Progresívne Slovensko.

"Netvárme sa, že keď stúpnu ceny plynu, umrú všetci hladom," vyhlásil Sulík. Pre domácnosti najohrozenejšie zvyšovaním cien energií by vláda mohla zriadiť špeciálne znížené tarify, povedal Sulík. Pellegrini by chcel na zníženie vplyvu rastu cien energií na domácnosti využiť zisky plynárenských podnikov a Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, skrátene SEPS. 

„Je možné, že vytvoríme tarifu, ktorá bude pre domácnosti, ktoré sú naozaj ohrozené energetickou chudobou,“ povedal Sulík. Podľa ministra by sa táto zvýhodnená tarifa mohla dotknúť desiatok tisíc domácností. Ceny elektrickej energie a plynu by sa mohli v budúcom roku zvýšiť v rozmedzí od 15 až do 20 %. Podľa Sulíka v prípade plynu pôjde iba o návrat k cenám roku 2020.

Pellegrini vyčítal Sulíkovi, že situáciu s cenami energií pre obyvateľov neriešil skôr. Pripomenul, že v roku 2019 prikázali Slovenskému plynárenskému priemyslu, aby nezvyšoval ceny pre domácnosti. Minister to odmietol s tým, že prvé pracovné stretnutie k tejto téme mal už v auguste a pripomenul, že SPP v minulých rokoch vytváral ročné straty vo výške približne 100 miliónov eur. Aktuálny raketový rast cien plynu a elektrickej energie na burzách sa podľa Sulíka dotkne iba malej časti firiem a dodávateľov energií, keďže väčšina má podpísané dlhodobé kontrakty na dodávky za priaznivejšie ceny.

Zhodli sa na nižšej DPH na energie

Hlas–SD chce zároveň znížiť daň z pridanej hodnoty (DPH) na energie. Minister hospodárstva by nižšiu DPH podporil, no pripomenul, že agendu daní má v rukách ministerstvo financií na čele s ministrom Igorom Matovičom. Zároveň potvrdil, že SPP nevyužije maximálnu možnú cenu energií, ktorú mu stanoví Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Rast ceny elektrickej energie by podľa Sulíka malo obmedziť aj dočasné zrušenie odvodu do jadrového fondu. 

Vládna koalícia sa podľa neho zatiaľ nedohodla na využití financií, ktoré štát vyberá za emisné povolenky, na znižovanie cien energií. Tieto financie však spravujú ministerstvo financií a ministerstvo životného prostredia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok