Výsledky volieb v USA zhodnotili slovenskí politici i prezident

TASR, TA3
7.11.2012 13:23

Prezident Ivan Gašparovič s myslí, že za Obamu sa zlepšili komunikačné vzťahy medzi USA a EÚ. Podľa premiéra má Obama k jeho strane bližšie ako Romney.

Gašparovič: Prezident Obama mi povedal, že SR patrí k ich najspoľahlivejších partnerov

Prezident SR Ivan Gašparovič rešpektuje rozhodnutie voličov Spojených štátov amerických, ktorí v utorkových prezidentských voľbách rozhodli o ďalšom štvorročnom pokračovaní mandátu Baracka Obamu. "Som presvedčený, že si vybrali prezidenta s perspektívou zlepšenia domácich aj zahraničných vzťahov," reagoval dnes pred novinármi.

Ako dodal, za predchádzajúceho pôsobenia Obamu sa zlepšili najmä komunikačné vzťahy medzi Spojenými štátmi a Európskou úniou. "Som rád, že prezident Obama pri mojom poslednom stretnutí s ním v New Yorku povedal, že SR patrí medzi ich najspoľahlivejších partnerov a že v týchto intenciách budeme pokračovať ďalej," konštatoval Gašparovič s tým, že Slovensku sa ako členovi NATO, ale aj únie spolupracovalo s USA veľmi dobre.

M. Dzurinda: B. Obamu čakajú veľké výzvy, želám mu silu a odvahu

Novozvoleného prezidenta USA Baracka Obamu čakajú v jeho druhom volebnom období veľké výzvy, na ktoré bude potrebovať silu a odvahu. Novinárom to dnes povedal poslanec NR SR, člen zahraničného výboru a dvojnásobný expremiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ-DS).

"Všetci si uvedomujeme, že tak ako EÚ a Slovensko, tak aj USA potrebujú zásadné zmeny, reformy najmä v ekonomike tak, aby sa oživila, aby vznikali nové pracovné miesta, aby americká administratíva vytvárala dobré podnikateľské prostredie. Tak ako EÚ aj USA potrebujú ozdravenie verejných financií. Čísla o veľkom štátnom dlhu sú známe. Aj Obamovi je jasné, že ho čakajú veľké výzvy, a preto mu želám, aby tie projekty vedel pripraviť a aby mal odvahu a silu ich presadiť," odkázal.

Šebej a Lipšic držali palce Romneymu

Predseda Zahraničného výboru NR SR František Šebej (Most-Híd) držal palce Romneymu. "Američania sa rozhodli a je to rozhodnutie legitímne, pochopiteľné a najbližšie štyri roky bude osud USA určovať Obamova administratíva. V oblasti zahraničnej politiky však dramatické zmeny nemožno očakávať, čo by ale nebolo možné ani v prípade víťazstva Romneyho. Americká zahraničná politika sa totiž vyznačuje kontinuitou," vysvetlil.

Romneymu držal palce aj Daniel Lipšic (nezaradený). "Posledné roky Obamovej vlády ukázali, že kríza pokračuje, nezamestnanosť stúpa, ekonomike sa nedarí a práve úlohou vlády je podporiť podnikavých ľudí a rast ekonomiky. Mne sa filozofia, ako chce krízu riešiť Obama, zdá byť nesprávna. Amerika je na zlom kurze a v takej ťažkej ekonomickej situácii ešte nebola," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok