Nikdy neskladujte cibuľu a cesnak v chladničke. Inak počítajte s týmito škodami

TA3/bd
2.10.2021 14:00

Mnoho čerstvých, jedlých vecí vydrží vo vašej chladničke dlhšie ako v komore, ale táto skutočnosť neplatí pre celú cibuľu a celý cesnak. Kým ovocie a zelenina môžu v chladničke pri správnom skladovaní vydržať niekoľko týždňov, cibuľa a cesnak nie sú technicky zelenina - sú z druhu allium - a naozaj nemajú radi chladné prostredie.

Nikdy neskladujte cibuľu a cesnak v chladničke. Inak počítajte s týmito škodami
FreePik

Celá cibuľa absorbuje v chladničke viac vlhkosti, takže sa rýchlejšie kazí. Škroby sa tiež v chladnom a vlhkom prostredí rýchlejšie menia na cukor. Pokiaľ ide o cesnak, odôvodnenie je mierne odlišné. Skladovanie celého cesnaku v chladničke stimuluje jeho klíčenie. A hoci naklíčený cesnak nie je škodlivý ani nezdravý, naznačuje to, že cesnak prekročil svoju top kvalitu.

cibula FreePik

Chlad, ale nie vlhko

Namiesto toho, aby ste ich vložili do chladničky, skladujte celú cibuľu v chladnom, suchom a vetranom priestore. Vlhkosť alebo nedostatok pohybu vzduchu urýchli ich kazenie a slnečné svetlo spôsobí klíčenie. Keď sú správne uskladnené, celá cibuľa má dlhú trvanlivosť asi 30 dní. Cesnak by sa mal skladovať rovnako na chladnom, suchom, dobre vetranom mieste. Za týchto podmienok vám vydrží asi 3 až 5 mesiacov.

Skladovanie, keď sa nakrájajú 

Takto upravené cibule by mali byť skladované odlišne od toho, ako skladujete celú cibuľu. Ošúpané, ale stále celé cibule (keď sa odstráni vonkajšia tvrdá tenká vrstva) by mali byť uchovávané v chladničke s trvanlivosťou asi 10 až 14 dní. Ošúpanú a pokrájanú cibuľu alebo na kocky nakrájanú tiež skladujte v chladničke. Ich trvanlivosť je o niečo kratšia, približne 7 až 10 dní.

cesnak FreePik

Ošúpaný, nasekaný cesnak môžete uložiť do mrazničky, stačí ho iba pevne zabaliť, aby bol čo najviac vzduchotesne uložený. Z cesnaku s trochou oleja môžete vytvoriť hustú pastu. Výslednú cesnakovo-olejovú pastu potom musíte zmraziť vo vzduchotesnej nádobe.

Smrteľná baktéria

Je mimoriadne dôležité, aby cesnakové pyré nebolo uchovávané pri izbovej teplote, pretože tieto podmienky ľahko podporia rast Clostridium botulinum - toxickej baktérie, ktorá je smrteľná. Okamžite teda zmrazte.

Ako si vybrať cibuľu a cesnak

V obchode s potravinami hľadajte cibuľu so suchou vonkajšou šupkou, bez kazov a škvŕn. V ideálnom prípade by mala byť ťažká a nemala by voňať. Pri cesnaku je to podobné, klinček by mal byť ťažší. Ľahké hlavičky naznačujú, že niektoré klinčeky sú rozpadnuté alebo scvrknuté. Vyberte si cesnak, ktorý nemá viditeľnú pleseň alebo klíčenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok