Od pondelka sa pre žiakov základných škôl ruší povinnosť nosiť rúško

TA3 TASR
1.10.2021 14:38

Od pondelka 4. októbra rúška nebudú povinné pre žiakov základných škôl, špeciálnych ZŠ a žiakov prvých štyroch ročníkov stredných škôl s osemročným vzdelávacím programom.

Výnimka bude platiť len v triede počas vyučovania. Vyplýva to z vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia k povinnosti prekrytia horných dýchacích ciest.

Nosenie rúšok bude aj naďalej povinné v interiéri škôl mimo uzavretého kolektívu, teda napríklad na chodbe, v šatni či na toaletách. "V prípade detí vo vyšších ročníkoch a v prípade účasti na hromadných podujatiach ostáva nosenie rúšok pre deti povinné," spresnil odbor komunikácie ÚVZ. Zmena sa netýka ani stredoškolákov, keďže odborníci predpokladajú, že majú viac kontaktov.

ÚVZ zároveň pripomenul, že téma bola už dlhší čas predmetom intenzívnej diskusie medzi odborníkmi a rezortom školstva. "K úprave vo vyhláške sme pristúpili po dôkladnom medziodborovom zvážení dlhodobej záťaže najmenších detí, miery akceptácie rúšok zo strany detí, ako aj psychosociálneho dosahu na mladšie školopovinné deti," vysvetlil ÚVZ.

ÚVZ však aj naďalej odporúča nosenie rúška a považuje ho za účinnú súčasť prevencie proti novému koronavírusu, ako aj ďalším respiračným ochoreniam.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok