Domy z prachu a krvi. Astronauti na Marse možno siahnu po stredovekých metódach

TA3 ČTK
3.10.2021 08:00

Preprava jednej tehly na Mars môže stáť aj vyše milión libier. Výstavba kolónie na červenej planéte by sa preto mohla vyšplhať na astronomickú sumu. Vedci z univerzity v Manchestri však prišli na spôsob, ako vyrobiť stavebný materiál podobný betónu z látok, ktoré sú dostupné priamo na mieste.

Mars planéta 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ako bežný betón

Metóda kombinuje kozmický prach s krvou a ďalšími telesnými tekutinami. Štúdiu zverejnili v odbornom časopise Materials Today Bio. Prach z Marsu či Mesiaca sa podľa výskumníkov môže zmiešať s proteínom nazývaným albumín, ktorý sa nachádza v krvnej plazme. 

Vzniknutý materiál nazvaný AstroCrete má podobnú pevnosť v tlaku ako bežný betón. Zmiešaním prachu s močovinou, ktorá sa okrem moču nachádza aj v slzách či v pote, môže pevnosť materiálu stúpnuť až o 300 percent, uvádzajú vedci.

S použitím tejto technológie by skupina šiestich astronautov mohla pri dvojročnej misii na Marse vyrobiť okolo 500 kilogramov špeciálneho betónu. 

S každou misiou väčšia kolónia

Ak by tento špeciálny betón použili ako maltu pre vrecia s pieskom alebo tehly vyrobené čisto z marťanského prachu, každý astronaut by dokázal vyrobiť dostatok materiálu na rozšírenie obydlia pre ďalšiu osobu. S každou misiou by sa tak veľkosť marťanskej kolónie zdvojnásobila. Koncept použitie krvi pri výrobe stavebných materiálov nie je ničím novým - krv zvierat sa už skôr používala ako spojivo do malty.

"Je úžasné, že takáto zásadná výzva vesmírneho veku môže nájsť riešenie na základe inšpirácie stredovekými technológiami," uviedol výskumník Aled Roberts, ktorý sa na štúdii podieľal.

Vedci sa pokúšali o vývoj vhodného, betónu podobného materiálu pre prípadnú výstavbu kolónií na Marse už niekoľkokrát, upozornil Roberts. "Nikdy nám ale nenapadlo, že odpoveď je celý čas v nás," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok