V Anglicku zakázali botoxové zákroky pre neplnoleté osoby

TA3 TASR
1.10.2021 11:32

V záujme zabrániť vzniku takzvaných "instagramových tvárí" zakázali v Anglicku osobám mladším než 18 rokov podrobovať sa botoxovým zákrokom z kozmetických príčin. V piatok oznámila britská vláda.

Temža rieka Londýn 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Zákaz platí od 1. októbra a vzťahuje sa aj na výplne pier. Cieľom je chrániť mladistvých pred nepredvídateľnými zdravotnými rizikami, uviedla vláda.

Po výraznom náraste počtu mladých ľudí, ktorí si pomocou botoxu a zákrokov na zväčšenie pier nechali urobiť podobizeň "vhodnú" na sociálnu sieť Instagram, naznačila tento zákon vtedajšia ministerka zdravotníctva Nadine Dorriesová. "Maloletí nepotrebujú žiadne kozmetické zákroky okrem tých, ktoré sú zo zdravotných dôvodov," napísala začiatkom septembra v denníku Daily Mail. "Ich telesný a duchovný vývoj ešte nie je ukončený," dodala.

Dorriesová neskôr v rámci zmien na ministerských postoch vo vláde premiéra Borisa Johnsona obsadila post ministerky kultúry, pripomína spravodajský server Sky News.

Podľa odhadov britskej vlády bolo v roku 2020 v Anglicku vykonaných do 41 000 zákrokov s použitím botoxu u osôb vo veku do 18 rokov. V roku 2017, z ktorého pochádzajú najnovšie dostupné štatistiky, sa až 29b300 maloletých podrobilo zákroku vyplňovania pier. Dodržiavanie zákona platného v Anglicku ohlásili už aj Škótsko a Wales. Aktivisti však vyslovili kritiku, že regulácia nie je dostatočná, keďže v ohrození môžu byť aj dospelí. V Británii totiž doposiaľ neexistuje zákon, ktorý by lekárom nariaďoval osobitnú kvalifikáciu alebo školenie pre kozmetické zákroky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok