V tretej vlne sú pravidlá nejasné a podpora slabá. Podnikatelia kritizujú najmä lotériu

TA3 TASR
1.10.2021 10:41

Viac ako dve tretiny podnikateľov očakávajú negatívny vplyv ďalšej vlny pandémie na ich podnikanie. Zároveň viac ako polovica firiem považuje prijaté protipandemické opatrenia za nezrozumiteľné a necelých 70 % vníma štátnu pomoc ako nedostatočnú. Vyplýva to zo septembrového prieskumu zrealizovaného Podnikateľskou alianciou Slovenska na vzorke takmer 100 respondentov.

Za najúčinnejšie finančné opatrenie pri zmiernení vplyvu pandémie považuje viac ako polovica podnikateľských subjektov priamu finančnú pomoc. Nasledujú dočasné zníženie alebo odpustenie priamych daní a odvodov z práce (38 %), úhrada časti nájomného (19 %) a priama finančná pomoc na podporu testovania či očkovania zamestnancov (14 %). Najmenej zaujímavými opatreniami pre podniky sú dočasné zníženie DPH a odklad splátok úverov.

Za jednoznačne najúčinnejšie opatrenie v boji s pandémiou považujú respondenti očkovanie a dodržiavanie hygienických opatrení. Takmer tretina opýtaných preferuje aj testovanie v rizikových komunitách. Naopak, celoplošné testovanie považujú podľa PAS za nezmysel. Ako najmenej účinné opatrenie vyšla z prieskumu očkovacia lotéria. „Získala iba jede hlas a to podľa autora iba z recesie. Kritika smerom k lotérii je nielen o účinnosti, ale najmä o efektivite vzhľadom na zbytočné zadlžovanie štátneho rozpočtu,“ uviedla PAS.

Väčšina podnikateľov si myslí, že by mala mať právo na kontrolu dokladov svojich zamestnancov, či sú zaočkovaní, testovaní alebo prekonali ochorenie Covid-19. Takúto právomoc by privítalo 70 % respondentov. Takmer polovica opýtaných uviedla, že by právo na takúto kontrolu dokladov mali mať aj poskytovatelia služieb, ako je to napríklad aj pri predaji cigariet či alkoholu.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok