Stál pri zrode československého kozmického výskumu. Zomrel astrofyzik Boris Valníček

TA3 TASR
30.9.2021 23:10

Vo veku 94 rokov zomrel v stredu český astrofyzik, astronóm, propagátor vedy a nestor českej a československej kozmonautiky Boris Valníček, ktorý stál pri zrode československého kozmického výskumu.

Stál pri zrode československého kozmického výskumu. Zomrel astrofyzik Boris Valníček
ČTK

Koordinoval účasť socialistických krajín na vesmírnom programe

Valníček koordinoval i účasť socialistických krajín na vesmírnom programe Interkozmos, v rámci ktorého sa v marci 1978 dostal do vesmíru prvý československý kozmonaut Vladimír Remek – zároveň prvý človek z inej krajiny ako z bývalého Sovietskeho zväzu alebo zo Spojených štátov. V novembri toho istého roka zamierila na samostatnú obežnú dráhu prvá československá družica Magion 1 určená pre výskum nízkofrekvenčných elektromagnetických javov v magnetosfére a ionosfére. Československé prístroje boli použité tiež na niekoľkých sovietskych družiciach a sondách.

Valníček sa narodil 11. apríla 1927 v Jičíne. Po oslobodení vyštudoval meteorológiu a experimentálnu fyziku na Prírodovedeckej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V roku 1950 nastúpil do Astronomického ústavu Československej akadémie vied, kde sa najskôr venoval meteorológii a dlhodobým zmenám počasia, neskôr dlhé roky pôsobil ako vedúci skupiny kozmického výskumu.

Astronómiu a vesmír približoval aj poslucháčom rozhlasu

Medzi jeho najväčšie profesionálne úspechy patrí vedenie, organizácia a koordinácia československého podielu na vesmírnom programe Interkozmos, ktorého náplňou bol astronomický výskum pomocou družíc vysielaných do vesmíru. V spolupráci s ďalšími ústavmi a podnikmi vznikali špičkové prístroje. Okrem vysielaných sond, ktorých účelom bolo napríklad meranie mäkkého röntgenového žiarenia Slnka a pozorovanie aerosólových vrstiev pri západe Slnka za Zemou, bol najväčším úspechom československého tímu pod vedením Valníčka návrh a konštrukcia automatických stabilizačných plošín. 

Boli použité na sondách Vega určených na prieskum Halleyho kométy a planéty Venuša, ako aj na sovietskej orbitálnej stanici Mir. Valníček napísal desiatky odborných i populárno-náučných publikácií, v Československej televízii sa podieľal na programe pre deti Magion, astronómiu a vesmír približoval aj poslucháčom rozhlasu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok