Svetoví lídri gratulovali Obamovi ku znovuzvoleniu

TA3, TASR
7.11.2012 08:59

Staronovému prezidentovi dnes zagratuloval britský premiér, európsky prezident ale aj šéf izraelskej vlády.

Obamovi zablahoželal prostredníctvom sociálnej siete britský premiér David Cameron. "Úprimne blahoželám môjmu priateľovi Barackovi Obamovi. Teším sa na ďalšiu spoluprácu," napísal Cameron v sieti Twitter.

Radosť nad znovuzvolením Obamu v tweete vyjadril aj stály predseda Európskej rady Herman Van Rompuy. "Som šťastný, že Barack Obama bol znovuzvolený," napísal.

Radosť nad Obamovým znovuzvolením vyjadril aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Uviedol, že vzťahy medzi Európou a Severnou Amerikou, založené pred 60 rokmi na spoločných hodnotách, zostávajú pevné a dôležité pre zachovanie trvalého mieru euro-atlantickom priestore. Obamovi medzi prvými politikmi blahoželal aj belgický premiér Elio Di Rupo.

Izraelský premiér Benjamin Netanyahu sa pripojil k politikom, ktorí Obamovi blahoželajú k víťazstvu. S uspokojením konštatoval, že strategické partnerstvo medzi oboma štátmi je silnejšie ako kedykoľvek predtým. Netanjahu avizoval, že bude spolupracovať s Obamom, aby chránil záujmy, ktoré sú životne dôležité pre bezpečnosť občanov Izraela.

Palestínska samospráva dnes v súvislosti s Obamovým znovuzvolením vyjadrila nádej, že počas jeho druhého funkčného obdobia sa skončí izraelsko-palestínsky konflikt.

"Dúfame, že jeho druhé funkčné obdobie bude obdobím mieru, stability a demokracie, počas ktorého sa začne uplatňovať rozhodnutie o existencii dvoch štátov a Izrael ustúpi na hranice z roku 1967," uviedol vo vyhlásení pre palestínsky rozhlas hlavný palestínsky vyjednávač Saíb Irikát.

Zároveň dodal, že Palestínčania sa držia svojho cieľa dosiahnuť uznanie za nečlenský štát na pôde OSN aj napriek nesúhlasu USA a Izraela.

India dnes prostredníctvom vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí zablahoželala Obamovi k znovuzvoleniu a vyjadrila nádej v prehĺbenie vzťahov medzi oboma štátmi počas nasledujúceho druhého funkčného obdobia. Obamovi gratuloval aj indický prezident Pranáb Mukherdží a premiér Manmóhan Singh. Obaja zdôraznili, že Spojené štáty i India sa hlásia k rovnakým demokratickým hodnotám, vláde zákona a pluralite.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok