Analytici o voľbách: Obama to bude mať ešte ťažké

TA3, SITA
7.11.2012 08:44

Spojili sme sa s Washingtonu s Pavlom Demešom, zahranično-politickým analytikom a spolupracovníkom Martinom Rajcom.

Víťazstvom Obamu sa vzťah Slovenska k USA nemení, tvrdí Káčer

Americká zahraničná politika a teda ani vzťah USA k Slovensku sa po prezidentských voľbách v USA, v ktorých zvíťazil úradujúci prezident Barack Obama, nijako zásadne nezmení, zhodujú sa bývalý veľvyslanec SR v Spojených štátoch amerických Rastislav Káčer a poslanec Národnej rady SR a predseda zahraničného parlamentného výboru František Šebej (Most-Híd). Dodávajú však, že ak by zvíťazil republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney, pravdepodobne by sa viac snažil zblížiť s Európou.

Víťazstvo Obamu nie je podľa Káčera žiadnym dramatickým prekvapením. Sám predpokladal, že prvý Afroameričan na čele USA tesne zvíťazí. "Ale osobne, keby som bol americkým voličom, inklinoval by som k Romneymu pre jeho väčší ekonomický program," povedal agentúre SITA Káčer. Z pohľadu zahraničnej politiky však podľa neho Slovákom a Európanom až tak nemusí záležať na tom, či Bielemu domu úraduje Obama alebo Romney. "Americká zahraničná politika je ako veľká loď, ktorá sa otáča veľmi pomaly a určite by nedošlo k nejakému zásadnejšiemu prehodnoteniu jej priorít, ak by vyhral Romney," myslí si exveľvyslanec. Nazdáva sa však, že Romney by sa asi viac snažil uistiť Európanov o užších spojeneckých vzťahoch, keďže niektorí začínajú byť trocha znepokojení odklonom USA od Európy. "Z pohľadu Slovenska sa však nič zásadné nemení. Navyše Obama je pre nás čitateľný prezident, ktorého politika je pre nás ľahko predpovedateľná a nie je pre nás zlá," uzavrel.

Romneyho fanúšikom je aj predseda zahraničného parlamentného výboru František Šebej. Ani on neočakáva zásadné zmeny v americkej zahraničnej politike. "Obamovi bolo právom vyčítané, že sa Európe tak trochu otočil chrbtom. U Romneyho bolo možné predpokladať, že bude mať bližšie k tomu transatlantickému spojeniu," hovorí Šebej. Spojené štáty podľa poslanca naďalej ostávajú svetovou veľmocou číslo jeden, navyše disponujúcou vojenskou mocou globálneho významu. "Pre nás Slovákov a Európanov sú Spojené štáty kľúčovou krajinou vo svete a hoci nepriamo, ovplyvňujú osudy celého sveta," doplnil s tým, že aj to je dôvod, pre ktorý by sa Slováci mohli o americké prezidentské voľby zaujímať.


Názor Roberta Vasa zo Slovenskej atlantickej komisie

Názor a komentár Róberta Ondrejcsáka, riaditeľa Centra pre európske a severoatlantické vzťahy

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok