Na východe sa situácia zhoršuje. Zaočkovaných je málo, nákaza sa šíri v rodinách

TA3 TASR
30.9.2021 14:31

Epidemiologická situácia v súvislosti s ochorením Covid-19 sa v okresoch Svidník a Stropkov podľa hygienikov zhoršuje. Regionálny úrad verejného zdravotníctva vo Svidníku aktuálne eviduje v okrese Svidník 83 prípadov pozitívne testovaných a v okrese Stropkov 31.

Regionálni hygienici stíhajú reagovať na vývoj epidemiologickej situácie
TASR/Roman Hanc

Ako uviedla regionálna hygienička Helena Hrebeňaková, hlavnou príčinou je nízka zaočkovanosť, ktorá nedosahuje ani 36 percent. "Ďalšou príčinou je pobyt žiakov v školách. V okrese Svidník evidujeme 21 pozitívne testovaných mladých ľudí do 18 rokov, v okrese Stropkov 10. V školách sa tak zatvárajú celé triedy," povedala Hrebeňaková.

Stále im pribúdajú pozitívne testovaní v súvislosti s karom. "Väčší počet pozitívne testovaných sme zaznamenali aj u pracovníkov, ktorí sa vrátili z turnusovej práce domov. Pobyt v aute viac ako päť hodín prispel k tomu, že sa ochorenie rozšírilo. Evidujeme aj viaceré rodinné epidémie, kde ochoreli všetci členovia domácnosti," dodala regionálna hygienička.

Sledujú situáciu, kontrolujú dodržiavanie opatrení 

Podľa primátorky Svidníka Marcely Ivančovej, pravidelne sledujú situáciu s Covid-19 najmä v školských zariadeniach.

"Sme poučení aj z predchádzajúcich dvoch vĺn epidémie, takže vieme rýchlejšie zareagovať na to, čo sa deje. Vo všetkých školských zariadeniach prebieha každodenný ranný filter. Je sprísnená dezinfekcia. To sme zaviedli aj v samotnom Mestskom úrade a v celej administratívnej budove, pretože sa ukázalo, že to pomáha. Dodržiavame povinné nosenie respirátorov v interiéri. Ideme presne podľa opatrení, ktoré sú dané," povedala Ivančová.

Zároveň zrušili podľa jej slov divadelné predstavenie, ktoré sa uskutoční neskôr, keď sa zlepší epidemiologická situácia.

"Prevádzku kina sme nastavili podľa covid automatu a do systému OTP, presne podľa nariadení Regionálneho úradu verejného zdravotníctva vo Svidníku. To znamená, že na premietanie filmov už tento víkend môžu ísť občania, ktorí sú očkovaní, testovaní, alebo prekonali ochorenie Covid-19," dodala primátorka.


Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok