Prekvapili ju výsledky volieb? Merkelová zaujala zdržanlivý postoj

TA3 TASR
29.9.2021 23:55

Zdržanlivý postoj zaujala nemecká kancelárka Angela Merkelová k výsledkom nedeľňajších parlamentných volieb, v ktorých jej Kresťanskodemokratická únia dosiahla svoj vôbec najhorší výsledok.

Prekvapili ju výsledky volieb? Merkelová zaujala zdržanlivý postoj
TASR/AP

 V súvislosti so žiadosťou o Merkelovej reakciu jej hovorca Steffen Seibert v stredu v Berlíne povedal, že všetko prebieha v súlade s ústavou a desaťročia trvajúcou demokratickou praxou. Merkelová i jej odchádzajúci kabinet si podľa jeho slov naďalej plnia svoje pracovné povinnosti. "Spolková kancelárka, ministri a ministerky vykonávajú svoju prácu, pokiaľ ich nevymení nová vláda," uviedol Seibert. Dodal, že Nemecko má v každom okamihu funkčnú vládu schopnú konať, a to bude platiť aj vtedy, keď sa z nej po ustanovení novozvoleného Spolkového snemu stane už len vláda dosluhujúca.

 

Do nástupu nového vládneho kabinetu má končiaca vláda zložená z veľkej koalície CDU/CSU a sociálnych demokratov podľa Seibertových slov pred sebou ešte viacero dôležitých úloh. Patrí medzi ne napríklad presadenie pomoci pre ľudí v oblastiach postihnutých júlovými záplavami či boj proti pandémii COVID-19. "Kancelárka bude udržiavať zahraničné vzťahy aj prostredníctvom zahraničných ciest, stretnutí a rozhovorov s prezidentmi a premiérmi iných krajín," zdôraznil jej hovorca.

Funkčné obdobie spolkového kancelára Nemecka a jeho ministrov sa podľa ústavy automaticky končí prvým zasadnutím novozvoleného Spolkového snemu (Bundestagu). To je predbežne naplánované na 26. októbra. Až do zostavenia novej vlády však musí aktuálny kabinet zostať naďalej v úrade, ak o to požiada prezident.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok