V bratislavských uliciach protestovali stovky psíčkarov

SITA
6.11.2012 20:14

V Bratislave sa dnes konal protestný pochod za vyjadrenie nesúhlasu so zákonom o držaní psov z dielne rezortu pôdohospodárstva. Cieľom pochodu bolo, aby poslanci pri zákone hlasovali srdcom a svojím svedomím.

V bratislavských uliciach protestovali stovky psíčkarov

Prišlo asi tisíc ľudí

Na mieste o tom informovala jedna z organizátoriek protestného pochodu Mirka Brtková z občianskej iniciatívy Jeden Meter SK.

Pochod sa začal na Zámockej ulici pri NR SR a ďalej pokračoval mestom až na Hviezdoslavovo námestie, kde vyvrcholil koncertom. Na námestie ho prišla podporiť približne tisícka ľudí. Okrem hlavného organizátora iniciatívy Jeden Meter SK pochod podporili aj združenia Psia duša, Pes v núdzi, Majme srdce, ale aj mnohí kynológovia a združenia chovateľov.

„Očakávame, že týmto pochodom dostaneme tento problém a zákon do povedomia širokej verejnosti a tiež do povedomia tých, ktorí budú o zákone hlasovať,“ povedala Brtková s tým, že chcú urobiť to, čo je skutočne potrebné. Organizátori protestu sú však úplne za zrušenie zoznamu plemien so sprísneným chovom, ktorý považujú za diskriminačný. O návrhu zákona o držaní psov bude v stredu rokovať vláda.

Podľa starostky bratislavskej mestskej časti Staré Mesto Tatiany Rosovej, ktorá prevzala nad celým podujatím záštitu, problém s napádaním psami treba riešiť, ale nie tak, že bude človek napádať psov takýmto zákonom. „Mali by sme to riešiť tak, že sa budú účinne trestať tí, ktorí chovajú psov v nevyhovujúcich podmienkach,“ doplnila.

Pripomienky neboli akceptované

Rosová sa sama zapojila do medzirezortného pripomienkového konania v mene mestskej časti Staré Mesto, ale aj z poverenia Únie miest a obcí Slovenska, pre ktoré tento zákon prináša množstvo povinností, ktoré nie sú schopné vykonať. „Ide o povinnosti, ktoré môže vykonávať jedine štát, ako napríklad odňať nebezpečné zviera alebo vniknúť do obydlia môže jedine štátna polícia po rozhodnutí súdu alebo v prípade konkrétnych ohrození,“ priblížila starostka. Rosová podala k zákonu 21 pripomienok, no podľa jej slov nebola prakticky akceptovaná ani jedna z nich.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré je autorom zákona, ponechalo v návrhu namiesto troch kategórií dve. Podľa jeho hovorkyne Magdy Tóth Želeňákovej zoznam plemien so sprísneným držaním rozšírilo na 14, pričom do neho pribudol aj bandog a pitbull teriér. „Pojem nežiaduci pes z návrhu zákona rezort úplne vypustil a okrem zoznamu plemien so sprísneným držaním ponechal aj pojem nebezpečný pes,“ informovala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok