Turecko odstráni vyše 83-tisíc mín z oblasti pri hraniciach s Iránom

TA3 TASR
29.9.2021 22:47

Turecko začalo s odstraňovaním 83.000 pozemných mín nastražených pozdĺž svojich východných hraníc s Iránom. Ide o súčasť dvojročného projektu financovaného Európskou úniou, uviedol v stredu hovorca Rozvojového programu OSN v Turecku.

Turecko odstráni vyše 83-tisíc mín z oblasti pri hraniciach s Iránom
TASR/AP

Projekt v hodnote 18,6 milióna eur, realizovaný v spolupráci s tureckým akčným centrom pre odstraňovanie mín, umožní vytvorenie bezpečného územia pre miestnych civilistov a správcov hraníc s rozlohou 4,2 milióna štvorcových metrov. Turecko, ktoré je od roku 2004 súčasťou Ottawského dohovoru o zákaze používania protipechotných mín, súhlasilo s ich postupným vyradením a zavedením humanitárneho systému hraničného dozoru.

Míny na východe Turecka nastražili "medzi rokmi 1953 a 1996 s cieľom zabrániť nelegálnym prechodom a pašovaniu, ako aj zaistiť bezpečnosť" v súvislosti s hrozbami Strany kurdských pracujúcich, povedal šéf komunikačného odboru UNDP v Turecku Faik Uyanik.

V 90. rokoch turecká armáda zintenzívnila použitie mín ako súčasť svojho boja proti nelegálnej PKK, ktorá je Ankarou i jej západnými spojencami považovaná za teroristickú skupinu. "Pozemné míny si vyslúžili všeobecné odsúdenie ako najnehumánnejší nástroj na kontrolu hraníc," povedala predstaviteľka UNDP pre Turecko Louisa Vintonová. Na odstraňovaní mín v štyroch tureckých provinciách pracuje dovedna 175 odmínovačov. Časti vyčisteného územia sa otvoria pre chov dobytka a poľnohospodárstvo, ktoré sú v oblasti hlavným zamestnaním pre miestne obyvateľstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok