Narodil sa bez pravého predlaktia. Protézu si vyrobil svojpomocne z Lego kociek

TA3
2.10.2021 08:00

Študent David Aquilar z Andorry sa narodil bez pravého predlaktia. Zdravotná nevýhoda sa však pre neho stala motiváciou. Ako malý objavil kocky Lego. Zo zdanlivo obyčajnej stavebnice si vyrobil protézu prepracovanú do posledného detailu.

Narodil sa bez pravého predlaktia. Protézu si vyrobil svojpomocne z Lego kociek
Youtube/ Hand Solo

Lego mu pomohlo zabudnúť na šikanu

Keď mal päť rokov, objavil Lego. Stavebnica sa preňho stala útočiskom pred výsmechom z jeho zdravotného postihnutia, píše remonews.com. Dnes sa už 22-ročný David Aquilar, ktorý sa narodil bez pravého predlaktia, venuje štúdiu inžinierstva. Jeho zdravotná nevýhoda ho však posunula vpred a inšpirovala. Z lego kociek si totiž vo svojich deviatich rokoch svojpomocne vyrobil prvú protézu. “Keď som bol tínedžer, stále som si staval Lego kocky, pretože to bol spôsob, ako zabudnúť na šikanu, veľmi mi to pomohlo ignorovať poznámky druhých.”

S protézou urobil prvé kliky na oboch rukách

Vo svojich zručnostiach sa ďalej rozvíjal a keď mal 17, podarilo sa mu vyrobiť prepracovanejšiu verziu pôvodnej protézy. Vďaka nej dokázal robiť prvé kliky oboma rukami. Svoj výrobok neustále vyvíjal a v súčasnosti hrdo predstavuje najnovší model – MK5 – roboticky vyzerajúce rameno zložené z modrých Lego kociek, ktorého súčasťou sú aj štíhle a ploché kocky pripomínajúce tyče – tie plnia funkciu prstov. David ich aktivuje pohybom pňa a fungujú na základe systému motorizovaných kladiek.  

David si ako 9-ročný vyrobil svoju prvú protézu z lega Youtube/ Hand Solo

Mladík je zvyknutý fungovať aj bez protézy, no uvedomoval si, že mnoho ľudí ju potrebuje na svoj každodenný život. Tá však dnes môže stáť státisíce eur. “Odkedy som vyrobil svoju prvú protézu, uvedomil som si, že mám silu pomáhať iným ľuďom. Keď som sa videl v zrkadle s dvoma rukami (vďaka protéze), pomyslel som si, že ostatní to budú skutočne potrebovať,” hovorí.  

Prepracovanejšiu protézu si vyrobil v 17-tich rokoch Youtube/ Hand Solo

Pomáha druhým

David si neskôr vytvoril svoj vlastný YouTube kanál pod názvom “Hand Solo”. Ide o slovnú hračku zloženú zo slova hand (ruka) a mena Han Solo (postava zo seriálu Star Wars). Na základe videí ho jedného dňa kontaktovala Zaure Bektemissova, ktorej sa 8-ročný syn Beknur narodil bez oboch rúk a nemôže nosiť klasické protézy. “Implantáty sú veľké a ťažké, čo nie je dobré pre Beknurovu chrbticu,” vysvetľuje žena z Kazachstanu, ktorá žije v Štrasburgu, kde je jej manžel diplomatom. Poprosila preto Davida, či by nemohol vytvoriť protézu aj pre Beknura. 

Mladý inžinier jej prisľúbil, že sa bude snažiť pomôcť. Na konci augusta sa Beknur a jeho mama vybrali do Andorry, kde si chlapec vyskúšal unikátnu protézu s ľahkou váhou, zakončenou svorkou, ktorú môže ovládať lankom priviazaným k jeho ľavej nohe. “Teraz môžem chytiť veci, ktoré som predtým nemohol,” hovorí s úsmevom chlapec, ktorý dokáže hodiť loptičku svojmu bratovi. “Tieto kúsky lega mu zmenili život,” dodáva mama Zaure. 

Davida pomoc ostatným namotivovala. “Ak som to dokázal urobiť pre Beknura, prečo by som to nemohol skúsiť urobiť pre dievča alebo chlapca, ktorému napríklad chýba noha?,” dodáva s odhodlaním.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok