V Česku zaznamenali nebezpečný podtyp vtáčej chrípky, je potenciálne prenosný na človeka

TA3 TASR
29.9.2021 18:29

Nebezpečný podtyp vtáčej chrípky označovaný ako H5N1, ktorý je potenciálne prenosný aj na človeka, zaznamenali v obci Trhové Dušníky v okrese Příbram v Stredočeskom kraji. Veterinári o tom informovali krajských hygienikov, uviedol v stredu za českú Štátnu veterinárnu správu Petr Majer.

V Česku zaznamenali nebezpečný podtyp vtáčej chrípky, je potenciálne prenosný na človeka
TASR/AP (ilu)

Nové ohnisko vtáčej chrípky v Česku zaznamenali po viac než štyroch mesiacoch, keď ho nahlásil chovateľ v Trhových Dušníkoch po úhyne piatich husí zo svojho malochovu, v ktorom sa ďalej nachádzalo 16 sliepok a 11 kačiek. 

Zdrojom nákazy boli s najväčšou pravdepodobnosťou voľne žijúce vodné vtáky. Veterinári o nákaze informovali už v utorok s tým, že na určenie podtypu sa čaká, píšu Novinky.cz. "Ide o subtyp H5N1, ktorý na rozdiel od H5N môže byť potenciálne prenosný na človeka. Odovzdali sme túto informáciu krajskej hygienickej stanici," uviedol v stredu Majer.

Veterinárna správa už skôr oznámila, že zostávajúca hydina v spomínanom malochove bola utratená a v okolí ohniska bude vymedzené ochranné pásmo, kde budú platiť mimoriadne veterinárne opatrenia. Na území Českej republiky bolo v priebehu tohto roka doposiaľ vyhlásených dovedna 37 ohnísk vtáčej chrípky v chovoch hydiny a jedno ohnisko v prípade chovu vtákov držaných v zajatí, spresňujú Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok