Kardiológ o očkovaní detí proti covidu: Je to daň za nezodpovednosť dospelých

TA3
30.9.2021 06:00

Slovensko sa v počte srdcovocievnych ochorení umiestňuje na nelichotivom konci európskeho rebríčka. Za rok 2020 boli práve choroby srdca a krvného obehu najčastejšou príčinou nadmerných úmrtí. Zatiaľ čo vlani si covid-19 si vyžiadal 4004 obetí, na srdcovocievne zlyhanie zomrelo 27 190 ľudí.

Riziko krvných zrazenín je po prekonaní koronavírusu oveľa vyššie ako po očkovaní
TASR/AP

Zlé výsledky kardiovaskulárnych ochorení sú podľa karidológa Davida Lišku kombináciou viacerých faktorov. Najčastejšou príčinou srdcového zlyhávania, ktorá vedie k smrti, sú prejavy koronárnej aterosklerózy, teda srdcové infarkty. Na záchranu života existuje v tomto prípade len jedna liečba, ktorá je dostupná iba v špecializovaných centrách. „My týchto centier na Slovensku máme sedem,“ hovorí Liška s tým, že len v samotnej Prahe je takýchto centier viac ako na Slovensku. „V prepočte na počet obyvateľov má aj Bulharsko viac kateterizačných centier ako my,“ dodáva.

V prípade kardiológov platí to, čo aj pri množstve iných špecializovaných lekárov, a to, že je ich nedostatok. Liška hovorí, že on sám v súčasnosti bežne objednáva pacientov na vyšetrenie do svojej ambulancie na november budúceho roka. Problém však nie sú len lekári, ale aj ostatní zdravotnícki pracovníci. Kardiológ si navyše myslí, že po ďalšej covidovej vlne nastane opäť odliv zamestnancov zo zdravotníctva.

Kedy treba vyhľadať kardiológa

Do syndrómu srdcového zlyhávania môže vyústiť akékoľvek ochorenie. „Najčastejšie sú to koronárne syndrómy, infarkty myokardu, chlopňové chyby, poruchy rytmu, zápalové ochorenia,“ vymenoval. Akútne srdcové zlyhávanie si veľa ľudí spája s tým, ako ho stvárňujú v seriáloch, teda že sa človek chytí za hruď a odpadne. Podľa Lišku sú však častejšie chronické srdcové zlyhávania. Ide pritom o ľudí, ktorí normálne fungujú každý deň len s istými obmedzeniami. 

Typickým príznakom srdcového zlyhávania je dýchavičnosť. „Spočiatku je pri veľkej námahe. Čím ďalej, tým nižšia námaha, až potom vo finálne je človek dušný už v kľude,“ vysvetľuje hlavný príznak. Takýto človek nemôže ležať na rovnom podklade, preto si napríklad môže stále pridávať vankúše. Lekára by mal človek vyhľadať, ak sa dýchavičnosť neprimerane zhoršuje. Pri niektorých diagnózach je potrebné dôsledné sledovanie stavu pacienta. K takýmto ochoreniam patria napríklad ischemická choroba srdca, celé spektrum chlopňových chýb. Rovnako pacienti, ktorí už prekonali infarkt majú raz takú pravdepodobnosť, že sa u nich zopakuje.

Infarkt sa odmietnuť nedá

Napriek covidu sa u Lišku nestalo, že by zrušili pacientovi termín z ich rozhodnutia. Infarkt podľa neho nie je diagnóza, ktorá sa dá odmietnuť. Zo strany pacientov sa však stalo, že sa odhlásili z termínov, pretože mali strach a nechceli ísť do nemocnice. Aj kardiológovia zaznamenali srdcové problémy u pacientov, ktorí prekonali covid. Ochorenie môže vyvolať zápal srdcového svalu či zvýšenú tvorbu krvných zrazenín, z čoho následne môžu vzniknúť aj infarkty myokardu. Samostatnou kapitolou je však aj fenomén odloženej zdravotnej starostlivosti.

Očkovanie svojim pacientom odporúča

Prekonaný covid je v prípade výskytu ťažkostí určite indikáciou na odborné vyšetrenie. „Mali sme nemalé množstvo pacientov, u ktorých sa objavili bolesti na hrudníku, príznaky srdcového zlyhávania, ktoré naštartovala táto infekcia. U časti z nich sme našli, že je postihnuté koronárne riečisko,“ opisuje lekár. Aj jeho sa pacienti často pýtajú na očkovanie, ktoré im odporúča. „Pacienti v kardiovaskulárnom riziku jednoznačne z očkovania profitujú,“ hovorí Liška. Myokarditídy, ktoré sa v niektorých prípadoch vyskytli po očkovaní, zaznamenali aj oni. Podľa lekára však majú ľahký charakter. „Nedajú sa porovnať s myokarditídou, ktorú spôsobí priamo covid,“ objasňuje s tým, že v druhom prípade ide často o ťažší priebeh a trvalé následky.

Myokarditída sa po očkovaní prejavuje najmä u mladších ľudí a detí vo veku od 12 do 18 rokov. „Celé očkovanie detí vnímam, že to je daň za nezodpovednosť nás dospelých. Deti nás zachraňujú v tom, že sme nedokázali dospelú populáciu zaočkovať dostatočne. Preto si musíme pomáhať deťmi,“ myslí si kardiológ. Priznáva, že jeho dcéra bude mať budúci rok 12 rokov a jej očkovanie bude veľmi zvažovať, napriek tomu, že celá jeho rodina je zaočkovaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok