Francúzsko bojuje proti radikalizácii islamu. Zatvorí šesť mešít

TA3 TASR
29.9.2021 07:26

Francúzsko sa chystá zatvoriť šesť mešít a rozpustiť niekoľko združení podozrievaných zo šírenia a propagácie radikálneho islamu. Oznámil to francúzsky minister vnútra Gérard Darmanin.

Francúzsko bojuje proti radikalizácii islamu. Zatvorí šesť mešít
TASR/AP

Darmanin v rozhovore pre denník Le Figaro uviedol, že od novembra 2020 úrady skontrolovali tretinu z celkovo 89 miest náboženského kultu "podozrievaných zo šírenia extrémizmu". Kroky na zatvorenie sa podnikli už voči šiestim mešitám, ktoré pôsobia v piatich rôznych departementoch. Úrady tiež požiadajú o rozpustenie islamistického vydavateľstva Nawa a hnutia Liga na obranu čiernych Afričanov.

Nawa so sídlom v meste Ariege na juhu Francúzska podľa Darmanina podnecuje vyhladzovanie Židov a legitimizuje kameňovanie homosexuálov. Hnutie LDNA – organizátor protestu proti policajnému násiliu pred americkým veľvyslanectvom v Paríži vlani v júni – vyzýva na nenávisť a diskrimináciu, uviedol Darmanin.

Dodal, že v nasledujúcom roku bude rozpustených ďalších desať združení, štyri z nich budúci mesiac. Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil zintenzívnenie boja proti radikálnemu islamizmu po tom, čo pri Paríži vlani v októbri mladý moslim čečenského pôvodu brutálne zavraždil stredoškolského učiteľa dejepisu Samuela Patyho, ktorý ukázal študentom karikatúry moslimského proroka Mohameda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok