Súboj lídrov Hlasu a Smeru bude zrejme hlavnou témou jesene. Pellegrini sa zacyklil v téme referenda

TA3
28.9.2021 20:51

Preferencie jednotlivých strán bude podľa Václava Hřícha, riaditeľa prieskumnej agentúry AKO, ovplyvňovať najmä to, komu sa podarí osloviť tých, ktorí nedôverujú vláde či systému. Politológ Jozef Lenč hovorí, že klesajúca popularita strany Hlas, ktorá sa ukázala v posledných prieskumoch, môže byť spôsobená aj tým, že sa jej líder Peter Pellegrini zacyklil v téme referenda.

screen_tema_dna_6.jpg
TA3

Prezidentka vyzývala k zodpovednosti 

Lenč zdôrazňuje, že sa prezidentka prostredníctvom svojej správy snažila vyzývať všetkých občanov, ale aj politikov k tomu, aby sa zodpovedne správali nielen v období krízy, ale aj celkovo, v rámci fungovania v demokratickej spoločnosti.  Dodáva, že Čaputová sa svojím apelom na zodpovednosť neprihovárala len vládnym poslancom, ale aj opozičným, ktorí nesú podobné bremeno zodpovednosti za to, ako sa štáť a spoločnosť potýka s krízou, v ktorej sa ocitol. 

Ako hodnotia stretnutie prezidentky a lídra opozičnej strany Smer - SD Robreta Fica? Tým že si ho vybrala za komunikačného opononenta, ho podľa Hřícha istým spôsobom legitimizovala, čo Ficovi mohlo do určitej miery pomôcť. Hřích však dodáva, že prezidentka ukázala, že sa nebojí komunikovať s “najaktívnejším hlasom, ktorý je v oponentúre k jej názoru”.  

Súboj opozičných lídrov

Súboj lídrov Hlasu a Smeru bude podľa Hřicha pravdepodobne hlavnou témou jesene. “Uvidíme, či sa potvrdia doterajšie trendy, ktoré hovoria o tom, že Hlas zastagnoval a Smer mal naopak nárast.” Lenč tvrdí, že klesajúce preferecnie pre Pellegriniho mohli byť spôsobené aj tým, že sa zacyklil v téme referenda, “čo už je dnes bezpredmetné”.  

Preferencie jednotlivých strán bude podľa Hřícha ovplyvňovať najmä to, komu sa podarí osloviť tých, ktorí nedôverujú vláde či systému. “Je tu náznak, že možno práve týchto si vybral Robert Fico ako cieľovú skupinu.”

Lenč dodáva, že preňho osobne bolo prekvapením, že SaS, ktorej patrí rezort školstva, vo svojom vyjadrení pochválila prezidentku za to, že skritzovala práve oblasť školstva. “Ako keby zabudli, že minstrom školstva je práve ich nominant.” Premiér Heger podľa neho na tlačovej konferencii interpretoval slová prezidentky úplne inak, ako odzneli v národnej rade. “Ako keby celý prejav bol kritikou Roberta Fica, čo tak vôbec nebolo. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok