Je puknutie členku vždy zlým znamením? V týchto prípadoch už navštívte lekára

TA3/bd
28.9.2021 18:00

Na koľko ovládate všetky podivné zvuky vášho tela? Rôzne škrípanie, grganie, ale aj praskanie. Ak vám puká v členku, môže to súvisieť s natiahnutím a uvoľnením väzivových tkanív. Má to aj vážnejšie dôvody.

Je puknutie členku vždy zlým znamením? V týchto prípadoch už navštívte lekára
FreePik

Pozitívnou správou je, že je úplne normálne, keď krúžite nohou a počujete puknutie, ktoré vás nebolí. Vyskakujúci členok je neškodný, ak nie je spojený s jeho nestabilitou. Všetko závisí od toho, čo je za puknutím. Od zranenia členka a svalovej slabosti až po problémy so šľachami.

1. Zranenie členka

Vážne vyvrtnutia členka, ktoré neboli úplne vyliečené, môžu spôsobiť praskanie a pocit nestability. Jeho opakované poranenia môžu viesť k rozvoju jazvového tkaniva, ktoré ohrozuje funkciu a jeho stabilitu. Po vyvrtnutí členka odpočívajte, dajte si na postihnuté miesto ľad a zdvihnite nohu.

2. Roztrhnutie peroneálnej šľachy

Ak počujete praskanie, ale zároveň máte pocit, že je váš členok náchylný k pretáčaniu, ide o syndróm, keď vonkajšia časť členku má štrukturálne nedostatky, ktoré ohrozujú schopnosť šľachy zostať na mieste nad bočnou alebo vonkajšou stranou členka. 

Okrem toho môže byť za pukavým zvukom aj roztrhnutie peroneálnej šľachy. Môže sa to stať v dôsledku náhleho zranenia. Býva to spojené aj s nadmernou záťažou spôsobenou opakovanými pohybmi (napríklad beh). Presná liečba závisí od toho, aké závažné je poranenie. Obyčajne sa aplikuje dlaha, aby bol členok nehybný a protizápalové lieky. 

INFO: Terapia zahŕňa aj cvičenia so štruktúrovanou rovnováhou a neuromuskulárny tréning na zlepšenie stability členka.

clenok FreePik

3. Tuhosť členka

Ak ohnete nohu nahor k zvyšku tela a počujete praskanie, ide o obyčajnú stuhnutosť. Ak sa vám to deje často, odporúčame si pravidelne naťahovať lýtkové svaly. Odporúča sa navštíviť lekára, ak spozorujete nasledujúce:

  • Pretrvávajúca bolesť členka
  • Opuch
  • Mravčenie v nohe
  • Problémy vyskočiť a znížený športový výkon

Kedy navštíviť lekára? Pamätajte si, že ak vám prasknú členky, ale nekrívate od bolesti, pravdepodobne sa nemáte čoho obávať.

Témy: lekár
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok