Fico cíti, že prišiel jeho čas, po prezidentke ide ako buldog, hodnotí expert

TA3
29.9.2021 06:00

Posledný prieskum dôveryhodnosti politikov priniesol nové čísla. Prezidentke Zuzane Čaputovej dôveruje iba 49 percent opýtaných. Naopak, body získava šéf Smeru-SD Robert Fico, ktorý sa dostal medzi prvú päťku najdôveryhodnejších lídrov. Okrem toho, len deň predtým, ako vystúpila prezidentka so správou o stave republiky, zavolala šéfa Smeru na stretnutie.

Zuzane Čaputovej dôveruje menej ľudí. Bod zlomu bolo referendum, hodnotí expert
TASR/Jakub Kotian

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok vystúpila v parlamente so správou o stave republiky. Venovala sa v nej mnohým aktuálnym politickým, ale aj spoločenským témam. Expert na komunikáciu Pavol Minár však upozorňuje, že tou základnou správou o stave v našej krajine je, že národ je rozdelený. Vo veľkej miere bol podľa Minára prezidentkin prejav výzvou na upokojenie. Chýbalo mu však to, čo by malo byť v politických prejavoch – vízia spoločnosti. „To znamená, že takýto je stav a ja by som teraz chcela, aby to bolo takto,“ hovorí Minár.

Prejav, ktorý neurazil ani nepotešil

V prezidentkinom prejave zaznelo aj silné emocionálne spojenie, že Slovensko je zranená krajina. Ani v tomto prípade ale nebolo bližšie identifikované, čo alebo kto krajinu zraňuje a ako by sa dalo v tejto situácii pomôcť. „Podľa mňa bol prejav presne taký, že ani nepotešil, ani neurazil,“ hodnotí Minár. Dôvodom však podľa neho mohlo byť aj to, že nechcela na nikoho zaútočiť, aby nepoprela svoju základnú výzvu, aby sme boli k sebe lepší.

Fico cíti, že prišiel jeho čas

Posledný prieskum ukázal, že prezidentke Zuzane Čaputovej dôveruje výrazne menej ľudí ako pred niekoľkými mesiacmi. Na druhej strane si polepšil Robert Fico. Expert na komunikáciu si myslí, že „Robert Fico ide ako buldog po pani prezidentke“. Šéf Smeru-SD o nej hovorí ako o americkej agentke, pripomína, že podľa neho zmarila referendum, stará sa o ľudské práva ľudí vo svete, ale nestará sa o to, že ceny energií, stavebných materiálov a potravín na Slovensku rastú. Minár pripomína, že okrem nárastu dôvery Roberta Fica, rastie aj podpora jeho strany. „Cíti, že prišiel jeho čas,“ hovorí o Ficovi. Navyše koalícia mu ponúka dostatok „nábojov“, aby mal na čo reagovať.

Pre Čaputovú bolo bodom zlomu referendum

Hoci Igor Matovič pri nástupe vlády hovoril, o tom, že sa zapíše do histórie ako najlepšia vláda, po roku sa jej podarilo stratiť ústavnú väčšinu. V spoločnosti vládne nespokojná nálada a aj medzi voličmi Zuzany Čaputovej sú ľudia, ktorí chcú zmenu. „Bod zlomu u pani prezidentky je ten, že nevyhlásila referendum,“ myslí si Minár. Podľa neho sú aj medzi jej voličmi a aj medzi voličmi súčasnej vlády ľudia, ktorí by chceli šancu na iné vedenie spoločnosti, čo by predstavovali nové voľby. Keďže rozhodovanie o referende presunula na ústavný súd, dala opozícii možnosť na to, aby ju označovali za človeka, ktorý zmaril referendum, hoci to technicky nie je pravda. O referende hovorila prezidentka aj vo svojom prejave v parlamente, pričom sa podľa Minára snažila tak trochu vyviniť z celej kauzy. Opäť vyzvala vládu, aby prijala zákon, ktorý by referendum umožnil, a ona by ho hneď podpísala. Expert na komunikáciu si myslí, že tým opäť ukázala aktivitu v tejto otázke.

Len v pondelok pritom prvýkrát pozvala Roberta Fica na stretnutie. Až doteraz sa vyhýbala takejto komunikácií. To však podľa Minára mohlo signalizovať jej postoj, že „toto je tá korupčná strana politického spektra, s týmto ja nebudem komunikovať.“ Minár si myslí, že asi nie je náhoda, že k stretnutiu prišlo len deň pred prezidentkiným vystúpením v parlamente.

Matovičovi nepomohla ani lotéria

Fico si podľa Minára robí dobre svoju prácu opozičného politika. Okrem neho však v prieskume dôveryhodnosti získal pomerne vysoké číslo aj Peter Pellegrini. Expert na komunikáciu ale upozorňuje, že hoci sa v prieskume dôveryhodnosti Pellegrini objavil vysoko, niekoľko posledných volebných prieskumov ukazuje, že Smer sa už v percentách dotiahol na Hlas. A hoci Pellegrinimu „doteraz stačilo, aby nebol Matovičom alebo Hegerom, už to nestačí“. Ukazuje sa, že v politike potrebujete mať aktivitu a energiu. Pellegrinimu ako šéfovi strany v súčasnosti taká energia chýba. „Jeden z dôsledkov je, že rastie Smer,“ myslí si Minár. Dôvod vidí aj v tom, že v spoločnosti, ktorá si žiada zmenu, by si ľudia zvolili skôr človeka, ktorý pôsobí aktívne, čo je v tomto prípade skôr Fico ako Pellegrini. Navyše, Hlasu zrejme veľmi nepomohlo ani to, že tvrdo a rázne odmietli spoluprácu, ktorú ponúkol Smer.

Veľký rozdiel v dôvere majú aj premiér Eduard Heger a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič. „Podľa mňa Matovič bude padať. To bude úkaz prvýkrát v štatistickej histórii, že to bude záporné číslo,“ hodnotí Minár, podľa ktorého Matovičovi vôbec nepomohla očkovacia lotéria. „Lotéria je tŕňom v oku komukoľvek,“ uzavrel.

Pozrite si celú našu reláciu Tak takto?! s hosťom Pavlom Minárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok