Opísala realitu, nedostatky i úspechy. Tak zhodnotil prejav prezidentky premiér

TA3 TASR
28.9.2021 14:21

Vyvážený prejav, ktorý pravdivo opísal realitu vrátane nedostatkov i úspechov vlády. Premiér Eduard Heger tak zhodnotil správu o stave republiky, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová v utorok predniesla v parlamente.

Opísala realitu, nedostatky i úspechy. Tak zhodnotil prejav prezidentky premiér
TASR/Jakub Kotian

Čaputová podľa neho podporila aj reformy

Predseda vlády ocenil, ako prezidentka vyzdvihla obetavosť ľudí v prvej línii v boji s pandémiou. Správne podľa neho poukázala aj na očistu spoločnosti od korupcie. Podporila podľa neho aj reformy. Súhlasí s potrebou pomoci pre nízkopríjmové skupiny v prípade zhoršenia sa situácie. Zhoduje sa tiež s výzvou na konsolidáciu situácie v polícii.

"Cenný bol aj jej postreh, že pandémia vyvolala v ľuďoch strach a následne aj hnev, a, žiaľ, niektorí z toho začali politicky ťažiť," komentoval Heger. Poukázal pritom na expremiéra a súčasného opozičného poslanca Roberta Fica. Na pondelkovom stretnutí sa podľa premiéra Fico prezidentke "vyhrážal občianskymi nepokojmi", čo považuje za "nehoráznu opovážlivosť a drzosť".

Vláda "ušla kus cesty"

Vznik pracovnej skupiny, o ktorej prezidentka v prejave povedala, že nemôže nahradiť roky absentujúcu ochotu k zmenám, podľa premiéra neznamená, že nič iné vláda nerobí. Skupina má skúmať iba "trecie plochy", ktoré vyplývajú z aplikačnej praxe. Reformy podľa Hegera už prebiehajú. Za rok a pol podľa neho vláda "ušla kus cesty". Poukázal na zmeny v ústavných zákonoch či založenie Najvyššieho správneho súdu.

"Žijeme ťažké časy, potrebujeme pokoj, rozvahu, obetavosť a statočnosť, jednotu, pretože toto sú vlastnosti, ktoré nás vždy v ťažkých časoch udržali nad vodou," vyzval predseda vlády. Ubezpečil tiež občanov, že vláde ide o zabezpečenie spravodlivosti a rozvoj Slovenska. Nikto podľa neho nebude bezdôvodne stíhaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok