WHO zostavuje nový tím na vyšetrenie pôvodu koronavírusu. Dostal už aj prvú úlohu

TA3 TASR
27.9.2021 21:55

Svetová zdravotnícka organizácia zostavuje nový tím, ktorý má vyšetriť pôvod koronavírusu SARS-CoV-2. Jednou z jeho prvých úloh bude zistiť, či nepochádza z laboratória v čínskom Wu-chane. Napísal to americký denník The Wall Street Journal.

XY
TASR/AP (ilu)

Únik z laboratória je "veľmi nepravdepodobný"

V tíme má byť 20 špecialistov vrátane odborníkov na laboratórnu bezpečnosť, genetikov či expertov na ochorenia zvierat. WHO poslala do Číny expertný tím už začiatkom tohto roka. Ten vyšetrovanie ukončil s tým, že únik vírusu z laboratória je "veľmi nepravdepodobný". Ako pravdepodobnejší scenár uvádzali odborníci WHO prenos z netopiera alebo šupinovca na nejakého iného živočícha a následne na človeka.

Čína popiera možnosť, že by koronavírus pochádzal z laboratória vo Wu-chane. Naopak, tvrdí, že WHO by radšej mala v tejto súvislosti upriamiť svoju pozornosť na americké vojenské laboratóriá. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken nedávno tlačil na generálneho riaditeľa WHO Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa, aby obnovil vyšetrovanie teórie o laboratórnom pôvode koronavírusu v Číne, pripomína WSJ.

Britský denník Daily Telegraph minulý týždeň napísal o tom, ako vedci z Wu-chanského virologického inštitútu v roku 2018 navrhli americkej Agentúre pre výskum pokročilých obranných projektov (DARPA), že vypustia geneticky upravené koronavírusy s novými chimérickými hrotovými bielkovinami na netopiere v jaskyni v čínskom Jün-nane. Mali tiež údajne v úmysle upraviť netopierie koronavírusy tak, aby boli infekčnejšie pre ľudí.

Cieľom malo byť prípadné očkovanie netopierov

Cieľom projektu malo byť vyhodnotenie rizík koronavírusov a prípadné očkovanie netopierov. Projekt pretláčala nezisková organizácia EcoHealth Alliance riaditeľa Petra Daszaka, ktorá predtým poukázala peniaze pochádzajúce z amerického štátneho rozpočtu na výskum koronavírusov vo Wu-chane. Daszak bol aj členom spomínaného tímu WHO, ktorý začiatkom tohto roka vyšetroval vo Wu-chane pôvod koronavírusu. DARPA však odmietla poskytnúť na tento účel požadovaných 14 miliónov dolárov s tým, že projekt by mohol byť príliš nebezpečný.

Britské noviny sa pritom odvolávali na zistenia medzinárodného tímu vedcov s názvom Drastic Research. Existenciu návrhu pre DARPA z roku 2018 potvrdil denníku aj jeden z predstaviteľov administratívy vtedajšieho amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Hlavný odborník americkej vlády na boj proti koronavírusu Anthony Fauci pred časom čelil obvineniam z klamstva po tom, čo sa objavili dokumenty vyvracajúce jeho predchádzajúce tvrdenia, že americký Národný ústav zdravia nefinancoval výskum zameraný na vylepšovanie vlastností vírusov vo Wu-chane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok