Lekári žijú v neistote, čo bude po optimalizácii nemocníc. Špecialisti sú ako nedostatkový tovar

TA3/hm
28.9.2021 06:00

Na špecializovanú zdravotnú starostlivosť si zrejme v budúcnosti počkáme o čosi dlhšie. Slovensko má nedostatok lekárov-špecialistov, všeobecných lekárov, sestier i asistentov. Zdravotníctvo čakajú zmeny, reformu má pred sebou aj ambulantná sieť. O tom, čo čaká zariadenia po optimalizácii nemocníc sme hovorili s prezidentom Asociácie súkromných lekárov Mariánom Šóthom.

Lekárska ambulancia
TASR/Dušan Hein

Máme prestarnutú generáciu lekárov

Ministerstvo zdravotníctva vyčíslilo, že na Slovensku chýba 309 všeobecných lekárov pre dospelých a 132 pediatrov. Ako v relácii Tak takto?! uviedol Šóth, tému chýbajúcich lekárov-špecialistov predostreli nielen ministrovi zdravotníctva, ale aj zdravotným poisťovniam, ktoré tiež participujú na optimalizácii zdravotníckej siete.

Na Slovensku chýbajú aj subšpecializácie, akými sú napríklad foniatri, diabetológovia, neurológovia, endokrinológovia, cievni lekári, ale tiež detskí špecialisti. Tí sú podľa neho absolútne nedostupní.

Podotkol, že napriek opakovaným upozorneniam na prestarnutú generáciu ambulantných lekárov, problém s personálnou obnovou na ambulanciách či s finančným zabezpečením personálu, vyplávali neriešené problémy na povrch najmä počas pandémie, kedy zo dňa na deň viacerí lekári jednoducho "vypadli". "Vytvorila sa nám mapa dier, kde to nedokážeme zalátať," uviedol s tým, že sa môže stať, že pacienti si na špecializovanú starostlivosť počkajú ešte o čosi dlhšie ako doteraz. Situáciu podľa neho sanuje systém urgentnej medicíny.

Potrební budú i pri dlhodobých lôžkach

Optimalizácia siete nemocníc bude mať podľa neho obrovský dopad na ambulancie. Podľa Šótha si nikto neuvedomil, že v nemocniciach, ktoré by sa po optimalizácii pretransformovali, zostane lôžkový fond, kde budú takisto potrební lekári, zdravotné sestry či zdravotnícki asistenti. Upozornil, že ak z pretransformovanej nemocnice odíde do ambulantnej sféry napríklad 55-ročný lekár, poklesne jeho životný štandard. Ako pokračoval, zároveň ho budú potrebovať aj v pretransformovanej nemocnici ako lekára "pri dlhodobých lôžkach". "Nemôžeme úplne všetkých poslať do ambulantnej sféry, pretože nám tam potom zostane vákuum," podotkol.

Scenárov, ako môže optimalizácia nemocníc ovplyvniť lekárov, je podľa neho niekoľko. Buď ambulantného lekára prinúti spoločenská situácia a pretransformuje sa na iného špecialistu, alebo sa stane ambulantným lekárom a utrpí komfort rodiny, alebo sa pretransformuje, a odíde inam. 

Hroziť môže tiež odliv erudovaných špecialistov za hranice. Ani jedna zo situácií nie je pre lekára výhrou. Šóth podotkol, že aktuálne žijú v lekári v neistote, pretože ministerstvo stále nezverejnilo mapu nemocníc, ktoré by mali optimalizáciou prejsť.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok