Katalánskeho expremiéra prepustili z väzenia, nakrátko sa vrátil do Bruselu

TA3 TASR
27.9.2021 13:29

Bývalý šéf katalánskej vlády Carles Puigdemont, ktorého v piatok prepustili z väzenského zariadenia na talianskom ostrove Sardínia, sa v pondelok vrátil do Bruselu. Cez víkend sa však opäť presunie do Talianska, aby sa tam zúčastnil na pojednávaní o jeho vydaní do Španielska.

Katalánskeho expremiéra prepustili z väzenia, nakrátko sa vrátil do Bruselu
TASR/AP

"Je v Bruseli a v nedeľu sa vráti na Sardíniu," povedal v pondelok Puigdemontov právny zástupca Gonzalo Boye. Bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta, ktorý žil od roku 2017 - po neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska -  v exile Belgicku, zadržali vo štvrtok v Taliansku. Podľa jeho právneho zástupcu ho zadržali a základe medzinárodného zatykača vydaného v októbri 2019 "po príchode na Sardíniu, kam pricestoval ako poslanec Európskeho parlamentu".

Puigdemont po svojom zadržaní strávil noc za mrežami. V piatok sudkyňa nariadila jeho prepustenie s tým, že hoci jeho zadržanie nebolo nezákonné, neexistuje dôvod na obmedzenie slobody jeho pohybu. Z jej rozhodnutia vyplynulo, že Puigdemont môže až do pojednávania stanoveného na pondelok 4. októbra opustiť Taliansko. Na Puigdemonta a dvoch ďalších europoslancov žijúcich v exile je v Španielsku vydaný zatykač pre podnecovanie k vzbure. Tohto skutku sa mali dopustiť v súvislosti s neúspešným pokusom o vyhlásenie nezávislosti Katalánska, keď zorganizovali referendum, ktoré však bolo podľa Madridu protiústavné.     

Španielsky premiér Pedro Sánchez predtým vyhlásil, že Puigdemont musí byť postavený pred španielsky súd za účasť na neúspešnom pokuse o vyhlásenie nezávislosti Katalánska v roku 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok