Rast cien energií môže spôsobiť zastavenie výroby chleba a pečiva, tvrdí zväz pekárov

TA3 TASR
27.9.2021 10:08

Situácia so stúpajúcimi cenami elektrickej energie a plynu ťažko dolieha na pekárov, cukrárov aj cestovinárov. Výroba chleba či pečiva je energeticky veľmi náročná a po nákladoch na pracovnú silu a suroviny tvoria práve ceny energie tretiu najvýznamnejšiu nákladovú položku.

pečivo potraviny 1140 (TASR)
TASR

Budú musieť zastaviť výrobu?

Ak štát nepristúpi k urýchlenému riešeniu situácie, pekári, ktorí sú už teraz na hrane výrobných nákladov, môžu byť nútení zastaviť výrobu. Informoval o tom Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov. "Ceny plynu oproti septembru minulého roka stúpli o 170 %. Ceny elektrickej energie lámu rekordy a sú oproti minulému roku dvojnásobne vyššie. Od plynu a elektrickej energie sme pri našej výrobe úplne závislí. Vláda musí urgentne nájsť riešenie pre podniky zásobujúce obyvateľov potravinami. Týka sa to nielen pekárov, ale aj  ďalších sektorov potravinárstva, ako sú mliekari, mäsiari či sladovníci, ktorí sú v podobnej situácii," povedal Milan Lapšanský, výkonný riaditeľ SZPCC.

Reťazce si výrazne konkurujú

Poznamenal, že pečivo je pre obchodníkov základným či imidžovým sortimentom a v pultových cenách si jednotlivé obchodné reťazce výrazne konkurujú. Cenovo senzitívnejší spotrebitelia sa totiž pri výbere miesta nákupu orientujú často práve podľa cien základného sortimentu, čiže tovaru, ktorý je v nákupných košíkoch vždy. Pekárom sa preto dlhodobo nedarí upraviť včas svoje odbytové ceny napriek relevantným a zdokumentovateľným argumentom. Pekári však už nie sú schopní dodávať reťazcom pod výrobné náklady.

"Ak vláda zlyhá pri riešení tejto energetickej krízy, čoskoro sa môže stať, že na pultoch obchodov bude problém nájsť čerstvý chlieb a pečivo. A ak, tak budú výrazne vyššie ceny. Vláda zanedbala pekárov počas COVID pandémie a nijako im nepomohla. Dosahy sú o to zdrvujúcejšie, že ceny všetkých podstatných nákladových položiek od surovín cez obalové materiály a energie až po cenu palív skokovito vzrástli takmer súčasne. Môže sa stať, že potravinárska výroba na Slovensku skolabuje," dodal Lapšanský.

SZPCC má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Slovákov a zamestnávajú viac ako 12.000 pracovníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok