Británia umožní príchod tisícom vodičov nákladných áut zo zahraničia. Má ich nedostatok

TA3 TASR
26.9.2021 15:58

Veľké problémy s distribúciou benzínu a potravín nútia britskú vládu k radikálnej zmene postoja. Podľa správ britských médií chce premiér Boris Johnson umožniť prostredníctvom výnimiek príchod tisícom vodičov nákladných áut zo zahraničia, aby vyriešil ich akútny nedostatok.

Dopravcovia sú v koncoch. Nevedia, či majú prepúšťať zamestnancov
TASR/František Iván

Johnson sa už o vízové povinnosti nestará

Prísne vízové predpisy, ktoré vstúpili do platnosti po brexite, aktuálne sťažujú príchod kvalifikovaných pracovných síl, čo ešte zvýšilo tlak na logistické odvetvie. V poslednom čase sa objavili správy, že niektoré energetické koncerny pre nedostatok vodičov nedokážu zásobovať niektoré čerpacie stanice a na niektorých staniciach sa vytvorili dlhé rady. A práve tieto obrázky podľa britskej tlače presvedčili Johnsona, aby zmenil svoj postoj.

"Boris má už plné zuby negatívnych titulkov v novinách a chce, aby sa to vyriešilo, a už sa nestará o vízové povinnosti," citoval Financial Times zdroj blízky britskému premiérovi.

Potrebná je reforma

Predstaviteľom firiem a podnikateľských zväzov odľahlo. Konfederácia britského priemyslu (CBI) však varovala vládu, aby nepočítala s tým, že krízu vyrieši niekoľko tisíc zahraničných vodičov, predovšetkým v situácii, keď kvalifikovaní pracovníci chýbajú v mnohých odvetviach.

"Nemáme vyučených mäsiarov, nemáme vyučených zváračov, nemáme kuchárov, nemáme elektroinžinierov, preto je v celej ekonomike nedostatok pracovných síl," uviedol šéf CBI Tony Danker v rozhovore pre BBC.

Vláda požaduje od firiem, aby zamestnávali viacej britských pracovníkov, aby ich vyškolili a tiež, aby im dávali vyššie mzdy. Danker priznal, že reforma je potrebná, ale kritizoval vládu za jej prístup. "Za noc nespravíte z výdajcu batožiny mäsiara ani z majiteľa obchodu kuchára."

Podľa odhadu odvetvového zväzu Road Haulage Association vo Veľkej Británii aktuálne chýba približne 100-tisíc vodičov nákladných áut. Preto je na mnohých miestach nedostatok rôznych tovarov a regály sú prázdne. Spoločnosti BP a Esso nemôžu pre nedostatok vodičov zásobovať niektoré čerpacie stanice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok