Zničené telo a len preto, že škrípete zubami. Pozrite sa na tie následky

TA3/bd
26.9.2021 14:00

Škrípanie zubov a zvieranie čeľuste je známe ako bruxizmus. Často robíme tieto pohyby v ústach bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. To platí najmä v noci. Bruxizmus je viac ako len nepríjemný zvyk. Neliečený môže viesť k množstvu rušivých symptómov vrátane bolesti, ťažkostí so spánkom a poškodenia zubov.

Zničené telo a len preto, že škrípete zubami. Pozrite sa na tie následky
FreePik

Bruxizmus je rozdelený do dvoch línii: bdelý a spánkový. Počas spánku môže človek tlačiť zubami silou až niekoľko desiatok kíl. Väčšina poškodení a deštrukcie sa preto v ústach vyskytuje v noci.

Prečo škrípeme zubami?

Aj keď v bruxizme môžu hrať úlohu psychológia, genetika a fyzické faktory, hlavná príčina nie je celkom jasná. Pridáva sa k tomu stres a ďalšie silné emócie ako hnev a frustrácia. Mohlo by sa zdať, že na škrípaní je niečo uspokojujúce. Poznáme ľudí, ktorí chrúmu ľad! Tí menej extrémni si len obhrýzajú nechty, ale do krvi.

V stresovej situácii jednoducho potrebujeme niečo chrúmať. Ľudia majú tendenciu zabúdať, že každý zub má nervy. Keď na zuby vyviniete tlak, v mozgu sa objaví spätná väzba, ktorá mu poskytne určitú odozvu. Medzi ďalšie rizikové faktory patrí vek.

zuby FreePik

Opotrebované zuby

Podľa zubárov je iba jedna situácia, kedy by sa mali vaše zuby spolu dotknúť, a to keď jete. Keď nežujete, zuby by sa dotýkať nemali. Keď sa vaše zuby dotýkajú, či už kvôli škrípaniu a pod. vedie to k ich rýchlejšiemu opotrebovaniu. Okraje zubov, spolu s hrotmi stoličiek sa sploštia. Bruxizmus môže viesť k odštiepeným výplniam, zlomeninám zubov a prasknutým korunkám, ktoré sú poškodené alebo vyrazené zo zuba.

Citlivosť na vzduch

Bruxizmus môže viesť k citlivosti zubov. Jesť teplé alebo studené jedlá, ako aj sladké bude neskôr spôsobovať bolesť. Je to dôsledkom opotrebovania ochrannej skloviny a odhalenia citlivejších častí zuba ako je dentín. Zuby môžu byť dokonca citlivé na vzduch! Človek sa nemôže nadýchnuť s otvorenými ústami, keď vonku trochu fúka. Niektorým zase behajú zimomriavky po chrbte, keď sa štetiny zubných kefiek dotknú povrchu ich erodovaných zubov.

zuby FreePik

Môže vás bolieť hlava aj uši

Bruxizmus môže viesť k bolestiam hlavy aj tváre. Niektorým ľuďom sa dokonca zapaľujú uši. Niektoré svaly, ktoré používate na otváranie a zatváranie úst a žuvanie jedla sa spájajú v temporomandibulárnom kĺbe, ktorý spája vašu čeľusť s lebkou. V dôsledku toho vás môže bolieť čeľusť aj miesto pred ušami. Tlak na tento kĺb z bruxizmu vedie k jeho poruchám. Ak máte poruchu tohto kĺbu, pri otváraní alebo zatváraní úst môžete počuť cvakanie alebo praskanie. Možno nebudete môcť úplne otvoriť ústa.

Zlý spánok

Bruxizmus môže byť červenou vlajkou pre spánkové apnoe. Ľudia, ktorí zatínajú alebo škrípu zubami počas spánku, majú väčšiu pravdepodobnosť iných porúch spánku, ako je chrápanie alebo spánkové apnoe. Medzi spánkovou apnoe a bruxizmom teda môže existovať určitý druh súvislosti. Ak máte spánkový bruxizmus, váš partner si to môže všimnúť ako prvý. Je naozaj hlasné a zvuky nie sú príjemné. Rovnako ako pri chrápaní, aj keď si škrípete zubami, svojmu partnerovi v posteli môžete sťažiť zaspávanie.

spanok FreePik

Ako prestať škrípať zubami

Na bruxizmus, bohužiaľ, neexistuje žiadny liek. Zubní lekári však majú veľa liečebných taktík.

1. Noste chránič úst

Mnohým pacientom to pomáha. Nezastaví ani nevylieči bruxizmus, ale chráni zuby pred poškodením. Plastový chránič úst vložíte do vriacej vody, vyberiete ho a potom doň zahryznete, keď trochu vychladne.

2. Zmeňte spôsob napätia v ústach

Všeobecne platí, že keď nejete alebo nerozprávate a vaše ústa sú zatvorené, zuby by mali byť oddelené a jazyk umiestnený za prednými zubami.

3. Obmedzte stres

Stres je rizikovým faktorom bruxizmu, preto sa odporúča jeho zníženie.

4. Zmeňte životný štýl

Existuje spojenie medzi škrípaním zubov a pitím alkoholu, fajčením cigariet a užívaním kofeínu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok